Nyitókép forrása: SITA/Branislav Bibel

 

A kormány már ezen a héten elfogadhatja azt a törvénycsomagot, ami kezelni fogja az energiaválságot – jelentette ki Karol Hirman gazdasági miniszter a Rádio Expres Élőben Braňo Závodský-val című műsorában. Az ördög a sorok között keresendő: Hirman nem az idei évvel megegyező energiaárakról beszélt, hanem „elviselhető” drágulásról. A kormány elvileg szerdán tárgyalja majd a válságkezelő csomagot.

 

Hirman szerint az energiaárak befagyasztása az egyik alapvető része a „válságkezelő mechanizmusnak”. Azt azonban nem pontosította, hogy milyen szinten kerülnek befagyasztásra az árak.

 

Azt is előrejelezte, hogy várhatóan nem egységes árképzés lesz mindenki számára.

 

 hirdetes_810x300  

„A vállalatokat támogatni nem megengedett állami dotáció lenne. De vannak olyan vállalataink és önkormányzataink, akiknek már a következő időszakra is van lekötve elég energiájuk”

 

mondta, felidézve John. F. Kennedy híres mondását „Ne azt kérdezd meg, mit tud az országod érted tenni, hanem azt, te mit tudsz érte tenni.”, majd cinikus módon megjegyezte, hogy ha egyes településeknek ezt sikerült megtennie, akkor másoknak miért nem.

 

Ugyanakkor a konkrét intézkedések késedelmét Eduard Heger kormányfőhöz és Richard Sulík (SaS) pártelnökhöz, korábbi gazdasági miniszterhez hasonlóan azzal takargatta, hogy a közös energiapiac miatt közös európai megoldásra van szükség (valójában több tagállam már saját intézkedésekkel rukkolt elő).

 

Azt is elismerte, hogy van elég gáz a szlovákiai tárolókban a téli szezon átvészeléséhez, de alapesetben a tárolók csak kiegészítik az importált mennyiségeket. A „van elég gáz télre” kifejezés azonban tele van feltételes móddal. Hirman ugyanis később így fogalmazott:

 

„Ha nem történik semmi rendkívüli, ha minden úgy folytatódik, ahogy az intézkedéseket elfogadtuk, akkor lesz elég gáz”

 

mondta. Mindenesetre töretlen optimizmusra vall, hogy rendkívüli időkben a „semmi rendkívülire” vagyunk felkészülve…

 

Arra sem adott egyenes választ, hogy a Szlovák Villamosművek által megtermelt energia az országhatárokon belül maradhat-e.

 

„A célunk az, hogy a Szlovák Villamosművek termelését minél nagyobb mennyiségben Szlovákiában tartsuk, olyan áron, hogy a Szlovák Villamosműveknek elfogadható, az elektromos áramnak pedig elérhető és elviselhető ára legyen”

 

Végül azt is elárulta, milyen bejelentésre számíthatunk szerdán a kormányülés után:

 

„Az áram drágább lesz, a háztartásoknak, a közszférának, az iskoláknak, a kórházaknak és a vállalatoknak is. Drágább lesz, de elviselhető szinten marad, amit mindenki megengedhet majd”

 

fogalmazott.

 

A hétvégén a szlovák politikai vitaműsorokban Boris Kollár házelnök és Michal Šipoš OĽANO-s frakcióvezető is jelezte, hogy valamilyen szintű energiadrágulás elengedhetetlen lesz.

 

Az SaS által korábban bemutatott (számos tekintetben elentmondásos) energiaárszabályozási modell az áram 101 százalékos, a gáz 55 százalékos drágulását jelezte előre, feltéve, hogy az adott háztartás nem fogyaszt többet a 2020-as áram/gáz felhasználásánál.

 

Kommunikációs szinten később a drágulást 50 százalékosra mérsékelték, de egyértelmű adatokat azóta sem kapott a nyilvánosság. Sulík és az SaS a nyár elején ígérte, hogy leszerződi az energiaárak befagyasztását a Villamosművekkel, ám ez azóta sem történt meg – helyette volt kormányválság, koalíciós szerződés felmondás, miközben az SaS-es miniszterek tervezett lemondásuk ellenére is felvették fizetésüket.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.