Mindennapjaink

Potápi: megerősödött a nemzeti összetartozás érzése az elmúlt 12 évben

A Miniszterelnökség nemzetpolitikai államtitkára a Pozsonyi Magyar Szakkollégium évnyitó ünnepségén mondott köszöntőt

Nyitókép forrása: Újvidék, 2022. szeptember 29. A Nemzetpolitikáért Felelős Államtitkárság által közreadott képen Potápi Árpád János, a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára beszédet mond az Európa Kollégiumba felvételt nyert elsőéves hallgatók ünnepélyes fogadásán Újvidéken 2022. szeptember 29-én. MTI/Nemzetpolitikáért Felelős Államtitkárság/Szakács Tamás

 

Az elmúlt 12 év legfontosabb eredménye, hogy sokakban föltámadt és megerősödött a nemzeti összetartozás tudata, élménye, érzése – jelentette ki Potápi Árpád János, a Miniszterelnökség nemzetpolitikai államtitkára Pozsonyban, ahol köszöntőt mondott a Pozsonyi Magyar Szakkollégium évnyitó ünnepségén pénteken.

 

A nemzetpolitikai államtitkár beszédében rávilágított: a hat évvel ezelőtt megalakított Pozsonyi Magyar Szakkollégium létrejöttének az volt a célja, hogy kiemelkedő szakmai teljesítményre sarkalja az ott lakókat, művelt fiatalokat adjon a felvidéki magyarságnak úgy, hogy közben anyanyelvi közösséget biztosít nekik.

 

Aláhúzta: a szakkollégium is része, “kiemelkedő bástyája” annak az erős intézményrendszernek, amely a magyar nemzetpolitika tizenkét évének a munkáját jelképezi, s amely az óvodától a felsőoktatásig segíti a magyar közösség tagjait, hogy anyanyelvi közegben tanulhassanak. Az államtitkár rámutatott: ha röviden kellene megfogalmazni, mi a magyar nemzetpolitika célja, azt úgy lehetne összegezni, hogy ez a cél a cselekvő együttműködés, amelyből egy erős magyarság következik a Kárpát-medencében és a világ minden pontján, ahol magyar közösségek élnek.

 

“A külhonban és a diaszpórában ez mindig kettős nyereséget jelent: gazdagodik nemzetünk egésze és az az ország is, amely otthont ad egy-egy közösségnek. Ezt jelenti a magyarság ereje” – húzta alá Potápi Árpád János. Az államtitkár a magyar nemzetpolitika elmúlt 12 évéről kijelentette: ha annak minden egyes eredményéről csak egy oldalt írnának egy könyvbe, akkor ennek a kiadványnak több, mint egymillió oldala lenne.

 

Hangsúlyozta: mindemellett nem ez a legfontosabb eredmény, hanem az, hogy közben a nemzeti összetartozás tudata, élménye, érzése sokakban föltámadt és megerősödött. “A magyarság ma összetart. Azért dolgozunk, hogy ezt a továbbiakban is megőrizzük” – összegezte Potápi Árpád János.

 

A Pozsonyi Magyar Szakkollégium ünnepélyes évnyitóján részt vett Novák Katalin magyar államfő is, aki pénteken első hivatalos látogatására érkezett Pozsonyba.

 

MTI

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!

Kommentek

Kövessen minket