Nyitókép: Jörg Schmitt/DPA Archiv via Augsburger-Allgemeine.de

 

Lesújtó eredményeket közölt egy friss közvélemény-kutatás a közelgő Német Egység Napjával kapcsolatban – írja a BZ-Berlin napilap. A Bild am Sonntag bulvárlap megbízásából készült felmérés alapján a német lakosság többsége több mint három évtizeddel az újraegyesítés után is azt gondolja, hogy a nyugati és keleti német szövetségi tartományok egyesítése nem sikerült. Az egykori NSZK lakosainak 47, az ex-NDK polgárainak pedig 56 százaléka vélekedett így.

 

30 éve történt: 1989. november 9. – A nap, amikor leomlott a berlini fal

 

A valamikori két Németország között máig tátongó szakadékot szintén látványosan szemléltetik az ukrajnai háborút érintő kérdések. Eszerint a német kormány munkájával a nyugatiak 69, a keletiek 74 százaléka elégedetlen. Az úgynevezett lámpakoalíció ténykedésével mindössze minden negyedik illetve ötödik német elégedett.

 hirdetes_300x300  

 

A demokrácia állapotáról a válaszadók 59 illetve 63 százaléka nyilatkozott negatívan – szerintük a demokrácia visszaszorulóban van Németországban.

 

Az Ukrajnának nyújtott katonai és humanitárius segítséget a keletnémetek 51, a nyugatnémetek mindössze 38 százaléka tartja túlzónak, ellenben a keletiek 35, a nyugatiak 26 százaléka szerint az Európai Unió túllőtt a célon az Orosz Föderáció elleni szankciókkal.

 

Németország október 3-án, hétfőn ünnepli a Német Egység Napját (Tag der Deutschen Einheit). Ezen a napon lépett életbe az a törvény, miszerint az egykori Német Demokratikus Köztársaság tartományai a Német Szövetségi Köztársasághoz csatlakoztak.

 

Körkép.sk, BZ-Berlin nyomán

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 2 olvasónak tetszik ez a cikk.