Nyitókép: Körkép.sk

 

Az Agel által működtetett lévai kórház hamarosan „megtanul magyarul,“ jelentette be Gyimesi György (OĽaNO) és Ján Belanský, az intézmény igazgatója.

 

„Ugyan Léván csak 10 százalék alatti a magyarság aránya, ami nem éri el a 15 százalékos nyelvhasználati küszöböt, mégis sok magyar él a Lévai járásban. Amikor az emberek életéről, egészségéről van szó, amikor minden perc, minden másodperc számít. Így az is fontos, milyen nyelven szólnak a beteghez, milyen feliratok köszöntik,“

 

magyarázta Gyimesi. Emiatt fordult a kórház igazgatójához, kérve őt, hogy a komáromi kórház mintájára, mely már kétnyelvű, az Agel végezze el itt is a kétnyelvűsítést.

 

 hirdetes_300x300  

Belanský erre igéretet is tett, ami kizárólag a kórház jóindulatán múlik. Így dicséretes, hogy nyitottak a megoldásra, melyre a tulajdonosi kör, tehát az Agel is garanciát vállalt.

 

Az intézmény igazgatója elmondta, hogy a lévai kórház az elmúlt időszakban komoly fejlesztéseken esik át az egészségszolgáltatás terén. Ami a kétnyelvűsítést illeti, ennek keretösszege elérheti a 100 ezer eurót, mely pénzösszeg fokozatosan lesz felhasználva és nem érinti az egészségszolgáltatás minőségét.

 

A Körkép.sk kérdésére Ján Belanský elmondta, hogy a már „kétnyelvűen kommunikáló“ komáromi kórházzal kapcsolatos visszajelzések kizárólag pozitívak, aminek ők is nagyon örülnek.

 

A felvidéken jelenleg a királyhelmeci, a rimaszombati és a komáromi kórház kétnyelvű. A nagykürtösi és a losonci kórházban egyelőre kizárólag szlovák feliratokkal találkozik a beteg, és még nem megoldott a kétnyelvűség. Gyimesi György szeretné, ha a későbbiekben ott is előrelépés történne e téren.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 17 olvasónak tetszik ez a cikk.