Nyitókép: Werner Kerschbaummayr/APA/Krone Kreativ

 

Zavargásba torkollott halloween éjszakája több ausztriai nagyvárosban. A felső-ausztriai Linzben 200, többségében bevándorlókból összeverődött banda randalírozott a belvárosban. A „fiatalok”, ahogy az osztrák sajtó nevezi a bűnözőket, este 21 óra körül tűzijátékokkal és petárdákkal támadtak a békésen sétáló járőkelőkre, majd a kiérkező rendőrökre palackokat és különféle pirotechnikai eszközöket dobáltak.

 

A rohamrendőrség egy óra alatt körbevette a zavargás résztvevőit és mintegy 130 főt előállítottak. 23 óra körül azonban újabb csoportok verődtek össze, és a villamos felsővezetéket kezdték el rongálni, aminek következtében le kellett kapcsolni az áramszolgáltatást. A rend csak éjfél után állt helyre.

 

A hatóságok közlése szerint a randalírozás nem spontán akció volt, hanem a TikTok alkalmazáson előre megszervezték „Athena 2.0” név alatt, ami a Netflix egy bandaharcokkal foglalkozó produkciójára utal. A rendőrség 170 fővel vonult ki a helyszínre, kettő rendőr könnyebben megsérült az összecsapásokban.

 hirdetes_810x300  

 

A Kronen Zeitung úgy tudja, hogy az előállított 130 fő mintegy fele bevándorló, 20 százalékuk bevándorló hátterű és 30 százalékuk osztrák vagy európai állampolgár (tehát szerb, bosnyák, stb. – megj.) Kilenc személy előzetes letartóztatásba került, ezenfelül 130 feljelentés is történt.

 

Azóta az osztrák belügyminiszter is megszólalt az ügyben és kemény választ ígért: többek között azon bevándorlók menekültügyi kérelmét, akik jelenleg elbírálásra várnak, azonnali hatállyal elutasítják.

 

A linzi események újfent rávilágítottak arra a nyilvánvaló tényre, hogy a bevándorlók ausztriai integrációja (is) teljesen megbukott.

 

Körkép.sk, Krone nyomán

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 2 olvasónak tetszik ez a cikk.