Nyitókép forrása: Buday Mária

 

Ahhoz, hogy az őszi táj szépségében gyönyörködjünk, nem szükséges messzire utaznunk, hiszen bárki megtalálhatja az évszak különös színvarázsát saját környezetében. Tán a munkában fáradt, szorgos földművelők nem is mindig gondolnak rá, hogy a látóhatárukban húzódó vidék éppen annyi csodát rejthet, mint a távoli idegen tájak.

 

Bátorkeszi község a Komáromi járás egyik legszebb környezetében húzódik, ezért kiválóan alkalmas rá, hogy a természetkedvelők egy szép kirándulást tegyenek. A nagyközséget változatos dombok szegélyezik, melynek legmagasabb pontja a Bátorkeszi-hát.


E lankás tájon terül el a Komáromi járás egyetlen összefüggő, csaknem 5 km átmérőjű erdeje, amely Bátorkeszi, Madar, valamint Perbete külterületének meghatározó jellegét adja.

 

Ha a szomszédos község, Madar felől érkezünk, az 1464-es közút mentén, bal felől, a Bátorkeszi dombságot egymást követően három dűlő tagolja, melyek a szőlőtermesztés szempontjából meghatározó szerepet játszanak. 

 hirdetes_400x285  

 

Közvetlenül a Madari-dűlő szomszédságában húzódik az Eredmény-puszta, melyet a szomszéd község határától a dombtetőn végighúzódó fasor válasz el. E természetes határvonalat akár az országútról is jól megfigyelhetjük.


A pusztán a hatvanas években még juhaklok bújtak meg a ligetszerű facsoport lombjai alatt, hatalmas, váltó-vödrös kerekes kúttal, ahol az arra járó földművelő is olthatta szomját. Tavasztól őszig kolompoló, békés juhnyáj legelészett a domboldalon, feladatát tudó, nyájterelő pásztorkutya és az elöljáró juhász vezetésével, a Madari-dombok irányába. 

 

A juhaklok egykori helye. Fotó: Buday Mária

 

Az Eredmény-puszta lankái a Gurgyal dombságába magasodnak át. E termékeny föld ma hasonlóan híres lehetne, mint a borfesztiválok által közismert Galambos és a Szentlászló-dűlő, ha közbe nem szólt volna a hatvanas-hetvenes évek szövetkezetesítési hulláma. A korábbi évtizedekben itt is szorgos kisgazdák művelték szőlőskertjeiket. Jelenleg a helyi szövetkezet nagy kiterjedésű szőlészetét láthatjuk e területen.

 

Eredmény-puszta , dűlőút, Fotó: Buday Mária

 

Manapság az Eredmény és a Gurgyal dombjai közé azoknak érdemes kisétálni, akik egy kicsit távol szeretnének kerülni a világ minden zajától, hogy feltöltődjenek a szabad ég alatt, a természet csendes nyugalmával. A táj legfelső dombjait már az erdő koronázza, melynek hulló lombozata a pihenésre készül.

 

A Gurgyalból néhány mezsgyén könnyen átjuthatunk a Szentlászló-dűlőbe, ahol élénkebb élet mutatkozik, hiszen a szőlősgazdák a késő ősz folyamán is találnak foglalatosságot. Bár a betakarítás már megtörtént, de a szőlőtőkék fedésének, az őszi szántásnak éppen ideje van. A dűlőút két oldalán szebbnél szebb borházak sorakoznak, de akad néhány százéves présház is, remélve, hogy valaki fölfedezi a benne rejlő értéket, és új életet teremt benne.

 

A Szentlászló-dűlő. Fotó: Buday Mária

 

A Szentlászló-dűlőt a szintén híres Galambos dombjaitól egy keskeny erdősáv választja el, mely nagyon szép jelleget kölcsönöz a tájnak. E festői hely Bátorkeszi leghangulatosabb részei közé tartozik. Az erdősávval szemben, a domboldalon szépen megművelt szőlőskertek, gyümölcsösök, csinos borházak húzódnak.


Ha ősszel járunk erre, szüret után, csönd, béke, nyugalom honol mindenütt. A természet őszi színpompájával jelzi, lassan, de biztosan pihenni tér …

 

A ködbe bújt szövetkezeti szőlő, fotó: Buday Mária
Összekötő út a Gurgyal, a Szentlászló és Galambos között. Fotó: Buday Mária
Fotó: Buday Mária
Fotó: Buday Mária
A Szentlászló-dűlő. Fotó: Buday Mária
Fotó: Buday Mária
Fotó: Buday Mária
Galambos – Felső út. Fotó: Buday Mária
Galambos-dűlő. Fotó: Buday Mária
Fotó: Buday Mária

 

Buday Mária

 

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 7 olvasónak tetszik ez a cikk.