Nyitókép forrása: SITA/AP Photo/Jean-Francois Badias

 

Az Európai Bizottságnak nincs párja mellébeszélésben, és ezt most már adatok is alátámasztják. Legalábbis erre világít rá a Politico brüsszeli hírportál cikke. Christian Rauh, a berlini szociális kutatóintézet politológusa 45 ezer (!) sajtóközleményt elemzett ki, és arra a következtetésre jutott, hogy a Bizottság messze bonyolultabban fogalmaz, mint például a tagállamok kormányzatai.

 

Ez pedig nemcsak az újságírók életét nehezíti meg, hanem politikai problémát is jelent. Az érthetetlen közlésen ugyanis mozgásteret hagynak a kettős mércére, a számonkérhetőség elkerülésére, de fegyvert adnak az euroszkeptikusok kezébe is, akik rávilágíthatnak egyes nyilatkozatok sorok közötti ellentmondásaira.

 

Rauh a technokrata szakzsargon erőltetésében látja a fő problémát, ami miatt „az euroszkeptikusok meggyőzően tudják a polgároktól elszakadt brüsszeli elitként ábrázolni” az EU-t.

 

 hirdetes_400x285  

Rauh egyébként az elmúlt 35 év angol nyelvű sajtóközleményeit dolgozta fel a megfogalmazás bonyolultságára és a szakzsargonra összpontosítva. Összehasonlításképp a politikatudományi szaklapok írásait és az ír, illetve brit kormányzati közleményeket is megnézte. Az eredmény azt mutatja, hogy még a kormányzati közlemények is könnyebben elérték a választókat érthetőbb, emészthetőbb megfogalmazásuk miatt, mint a brüsszeli körmondatok.

 

Persze, akadt egy réteg, amely még a brüsszeli technokratáknál is körülményesebben fogalmaz: a politológusok. De ez sem kisebbíti Brüsszel „érdemeit” a negatív versenyben, mert például szakzsargon tekintetében az EU alkalmazottai még az akadémikusokon is túltesznek.

 

Politico.eu

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.