Soltész: több mint kétszáz templom épült az elmúlt tíz évben Magyarországon és a Kárpát-medencében - Körkép.sk

Hirdetés (X)

Mindennapjaink

Soltész: több mint kétszáz templom épült az elmúlt tíz évben Magyarországon és a Kárpát-medencében

Nyugat- és Észak-Európában viszont az ellenkező folyamat zajlik

Nyitókép forrása: mti

 

Több mint kétszáz templom épült fel Magyarországon és a Kárpát-medence magyarlakta vidékein az elmúlt tíz évben – közölte a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára az új nyékládházi görögkatolikus templom szentelési ünnepségén szombaton.

 

Soltész Miklós a borsodi kisvárosban hangsúlyozta, a Görögkatolikus Metropóliához tartozó Miskolci Egyházmegyében az elmúlt évtizedben ez a harmadik új templom, emellett óvodákat újítottak fel vagy építettek, elvégezték húsz imaház rekonstrukcióját, illetve csecsemő- és szociális otthonok fenntartója ez a görögkatolikus közösség.

 

Felhívta a figyelmet arra, hogy ezzel ellentétben Magyarországtól nyugatra, Nyugat- és Észak-Európában az ellenkező folyamat zajlik, “templomokat zárnak be, kocsmákká, mulatókká alakítják át, sok esetben muszlim templomok, imaházak lesznek belőlük”.

 

SJE Nyílt nap

Ennek a folyamatnak két iránya van – folytatta -, “egyrészt egyházaink Nyugat-Európában otthagyták azt az ezeréves hitet és a kétezer éves krisztusi tanítást, amit itt mi, Európa közepén megkaptunk, és beleolvadnak olyan ideológiákba, elfogadnak olyan üzeneteket, amelyek a társadalmat teljes mértékben felborítják”.

 

A másik, ami miatt mindez megtörténik, papjaink és egyházaink tisztelete kezd “kimúlni” azon a vidéken – hangoztatta az államtitkár, megjegyezve, ha hitünket a krisztusi tanítás szerint megtartjuk, illetve az egyház szolgálatával és segítségével adjuk át, akkor biztos, hogy ez nálunk nem fog megtörténni.

 

Tállai András, a Pénzügyminisztérium parlamenti államtitkára, a térség fideszes országgyűlési képviselője arról beszélt, hogy az új nyékládházi templom megépítéséhez az önkormányzat, az egyház és a kormányzat segítségére, illetve a hívek összefogására volt szükség.

 

“Példát mutattak, hogy ahol az emberek közös célért küzdenek, tesznek és egy hitben vannak, akkor meg tudják valósítani álmukat”

 

– fogalmazott az államtitkár.

 

Hozzátette, az új templom ennek az összetartozásnak a jelképe és kapuja is egyben.

 

A beruházással a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei kisvárosban és környékén lakó hívek több évtizedes kérése valósult meg a görögkatolikus hagyományokon alapuló, szakrális előírásoknak megfelelő istentiszteletre kialakított térrel.

 

Az ünnepi szentelési liturgiát Kocsis Fülöp, a Hajdúdorogi Főegyházmegye érsek-metropolitája, Szocska Ábel a Nyíregyházi Egyházmegye, valamint Orosz Atanáz, a Miskolci Egyházmegye püspökei vezették. A beruházás megközelítően 90 millió forintba került.

 

MTI

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!

Kommentek

Kommentek

Petike
2022. nov. 12. 16:46

21 százalékos inflácio államadosság az egekben nem beszélve az árakrol az uzletekben de fo hogy 200 templom épult

A kommenteket lezártuk.

Szóljon hozzá!

Kövessen minket