Nyitókép forrása: pixabay.com

 

Több mint tízmillió ember él Pamír alpesi sivatag és tundra területén, ahol a globális felmelegedés miatt már nemcsak a gleccserek olvadnak félelmetes tempóban, de a permafroszt is fellazulhat, épületeket, utakat, emberi vagyont és életeket veszélyeztetve – miközben a felszabaduló metán tovább növeli az üvegházhatást.

 

A pamíri alpesi sivatag és tundra egy hatalmas terület, amely Kirgizisztán, Tádzsikisztán, Kína és Afganisztán összeérésénél található, de magába foglalja Nepál és Idia egyes területeit is. A Föld harmadik sarkaként is emlegetik, mivel az örök fagy birodalma. A fennsíkon több mint tízmillió ember él.

 

A térségben azonban a globális tempó kétszeresével melegszik az éves átlaghőmérséklet, egyre jobban veszélyeztetve a permafroszt épségét. Kutatók számításai szerint csak a Qinhai–Tibet-fennsík permafroszt területeit 9400 kilométernyi közút, 580 kilométernyi vasút és 2600 kilométernyi villanyvezeték keresztezi, nem beszélve a több mint 1 millió négyzetméternyi beépített területről.

 

 hirdetes_300x300  

Ezeknek negyede-egyharmada a következő harminc évben lepusztulhat a permafroszt felolvadásától.

 

A permafroszt felolvadásával a talaj instabillá válik, földcsuszamlásokra, beomlásokra kerülhet sor, a metánt vagy más gázokat rejtő üregek beomlanak, az utak, repülőterek megrepednek, szétnyílnak, a vasutak meghajlanak, beszakadnak, olajvezetékek, villanyvezetékek és épületek rongálódhatnak meg.

 

A Himalája, és lilával jelölve a Qinhai–Tibet-fennsík. Fotó: Terpsichores, cc-by-3.0

 

intellinews.com, körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!