Nyitókép: Getty Images/iStockphoto

 

A jogosítvány megszerzéséhez szükséges vizsgateszt abszolválását a jövő évtől elektronikusan fogják lebonyolítani. A kérdéseket véletlenszerűen fogják kigenerálni,  a közlekedésrendészeten pedig vizsgaszobákat fognak kialakítani. A rendőrség az új vizsgamódszertől a közúti közlekedés biztonságát, a vizsga objektivitásának növelését, valamint az elméleti vizsga során tanúsított korrupciós magatartás csökkentését várja – jelentette ki Denisa Bárdyová,  az Országos Rendőr-főkapitányság szóvivője.

 

„Minden vizsgateszt 40 kérdésből fog állni, amelyek tíz témakörre lesznek felosztva, és amelyket 30 percen belül meg kell válaszolni. Minden kérdés 1, 2, 3 vagy 4 pontot ér, a helyes válaszokkal pedig összesen 100 pontot lehet elérni. Az elméleti vizsgán „megfelelt“ minősítést kap a jelentkező, ha legalább 90 pontot szerez“

 

– magyarázta a szóvivő.

 

 hirdetes_300x300  

A rendőrség tájékoztatása szerint a belügyminisztériumnak körülbelül 1400 kérdésből álló adatbázisa van, amely tíz témakörre oszlik. A témakörök az autósiskolák járművezetői tanfolyamainak jelenlegi tantervét másolják. Előkészületben van egy gyakorlati tesztgenerátor létrehozása is, amely a www.minv.sk honlapon lesz elérhető.

 

A rendőrség szerint az elektronikus elméleti vizsga bevezetésének pozitív hatást kell gyakorolnia a közúti közlekedés biztonságára, csökkentve a közlekedési balesetek és az utakon elhunytak számát.

 

„A további jelentős előnyök között kell megemlíteni a vizsgázók számának növekedését, a vizsgáztatói munka egyszerűsítését, az elméleti vizsga objektivitásának biztosítását és a jogosítvány kiadására jelentkezők oktatási színvonalának emelését”

 

– mondta Bárdyová.

 

A hatályos rendelet szerint a teszt lebonyolításának új módja 2023. január 1-től lépne érvénybe. A belügyminisztériuma azonban novemberben tárcaközi egyeztetésre bocsátott egy módosító javaslatot, ami szerint április végétől lépne életbe az elektronikus vizsgateszt. Ennek oka a vizsgatermek anyagi és technikai felszerelésének biztosításával kapcsolatos problémák.

 

Teraz.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!