Nyitókóp: Orbán Viktor/Facebook (Screenshot)

 

A román, ukrán és szlovák kirohanás után a német nyelvű sajtó is felfedezte magának Orbán Viktor magyar miniszterelnök szurkolói sálját, amely Nagy-Magyarország sziluettjét ábrázolja.

 

A legolvasottabb osztrák napilap, a bécsi székhelyű Kronen Zeitung „Orbán provokál – míg Kijev felháborodott, Ausztria viccelődik” című cikkében arról ír, hogy szerintük jogos az ukránok felháborodása, ugyanis „Orbán már hosszú ideje megkérdőjelezi a nyugati országok által nyújtott segítséget Ukrajnának”. Hozzáteszik: míg Kijev felháborodásának adott hangot, addig az osztrák külügy viccként fogja fel az egészet. Az Osztrák Szövetségi Külügyminisztérium közleményében azt írta:

 

„Egy pillantás a minisztériumban található történelmi térképre megerősítette azon feltevésünket, hogy Transzlajtánia (a Magyar Királyság) már mintegy 100 éve nem létezik. Ezt magyar kollégáinkkal is tudatni fogjuk a legközelebbi alkalommal.”

 

Míg az osztrák hivatalos körök nem tulajdonítanak nagy ügyet a sálas incidensnek, addig a szintén kormányzó ultrabalos „Zöldek” már Orbán Viktor és Nagy Andor bécsi magyar követ bocsánatkérését követelik, hiszen „elfogadhatatlan és provokatív” az ilyesfajta megnyilvánulás az ukrán háború árnyékában.

 hirdetes_300x300  

 

Az elismert német Frankfurter Allgemeine Zeitung „botrányos gesztus”-ról cikkezett. A szerző szavai szerint Orbán Viktor tudatosan a „revansizmus szimbolikáját” használja (itt nem vagyunk benne biztosak, hogy a tisztelt cikkíró nem a „revizionizmus”-ra gondolt-e; megj.) és amennyiben a környező országok felháborodásuknak adnak hangot, Budapest menten „meglepett ártatlansággal” válaszol. A FAZ aláhúzza: az Európai Unió államainak reagálnia kell (sic!) a magyarok utalásaira.

 

A Der Spiegel szintén Ukrajnát sajnáltatja, hiszen háborús időkben a Magyar Királyságot ábrázoló sál viselése „nacionalista szimbólum” és „durva viselkedés”.

 

Az n-tv hírcsatorna online kiadása az orosz szálat is belekeverte a pakliba, amikor Szijjártó Péter külügyminiszter útját emlegette Szocsiban, sőt: álláspontjuk szerint halálos bűn, hogy Szijjártó egyedüli európai uniós külügyérként Szergej Lavrovval tárgyalt még szeptemberben.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.