Mindennapjaink

Már a német nyelvű sajtó is felfedezte magának Orbán Viktor nagy-magyarországos sálját

„Provokáció”, „nacionalista szimbólum”, „botrány” – van itt minden, merthogy szegény Ukrajna ...

Nyitókóp: Orbán Viktor/Facebook (Screenshot)

 

A román, ukrán és szlovák kirohanás után a német nyelvű sajtó is felfedezte magának Orbán Viktor magyar miniszterelnök szurkolói sálját, amely Nagy-Magyarország sziluettjét ábrázolja.

 

A legolvasottabb osztrák napilap, a bécsi székhelyű Kronen Zeitung „Orbán provokál – míg Kijev felháborodott, Ausztria viccelődik” című cikkében arról ír, hogy szerintük jogos az ukránok felháborodása, ugyanis „Orbán már hosszú ideje megkérdőjelezi a nyugati országok által nyújtott segítséget Ukrajnának”. Hozzáteszik: míg Kijev felháborodásának adott hangot, addig az osztrák külügy viccként fogja fel az egészet. Az Osztrák Szövetségi Külügyminisztérium közleményében azt írta:

 

„Egy pillantás a minisztériumban található történelmi térképre megerősítette azon feltevésünket, hogy Transzlajtánia (a Magyar Királyság) már mintegy 100 éve nem létezik. Ezt magyar kollégáinkkal is tudatni fogjuk a legközelebbi alkalommal.”

 

Míg az osztrák hivatalos körök nem tulajdonítanak nagy ügyet a sálas incidensnek, addig a szintén kormányzó ultrabalos „Zöldek” már Orbán Viktor és Nagy Andor bécsi magyar követ bocsánatkérését követelik, hiszen „elfogadhatatlan és provokatív” az ilyesfajta megnyilvánulás az ukrán háború árnyékában.

 

Az elismert német Frankfurter Allgemeine Zeitung „botrányos gesztus”-ról cikkezett. A szerző szavai szerint Orbán Viktor tudatosan a „revansizmus szimbolikáját” használja (itt nem vagyunk benne biztosak, hogy a tisztelt cikkíró nem a „revizionizmus”-ra gondolt-e; megj.) és amennyiben a környező országok felháborodásuknak adnak hangot, Budapest menten „meglepett ártatlansággal” válaszol. A FAZ aláhúzza: az Európai Unió államainak reagálnia kell (sic!) a magyarok utalásaira.

 

A Der Spiegel szintén Ukrajnát sajnáltatja, hiszen háborús időkben a Magyar Királyságot ábrázoló sál viselése „nacionalista szimbólum” és „durva viselkedés”.

 

Az n-tv hírcsatorna online kiadása az orosz szálat is belekeverte a pakliba, amikor Szijjártó Péter külügyminiszter útját emlegette Szocsiban, sőt: álláspontjuk szerint halálos bűn, hogy Szijjártó egyedüli európai uniós külügyérként Szergej Lavrovval tárgyalt még szeptemberben.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.

Kommentek

Kommentek

Miskabácsi
2022. nov. 23. 21:38

Erre csak javasolni tudom, nézzék meg a YT-on a PsTV Ferkó Dániel kérdez a mai beszélgetését Szili Katalinnal.

Bendegúz Ábrahám
2022. nov. 24. 03:43

Kedves román, ukrán, szlovák kül- és belügyérek, kedves ultranacionalista aktivisták és hiperliberális jogvédők! Kedves unió! „Mielőtt a fölösleges hőbörgéseket sokadjára megtoldanátok, álljatok meg egy szóra! A magyar szurkolók sálján kifogásolt ábrán nagyjából azt a területet láthatjátok − miután Magyarországot nyugodt szívvel kivágtátok a közepéből −, ahol őshonos népek százezrei, milliói élnek másodrangú állampolgárként, általatok előszeretettel példaértékű jogállamokként emlegetett országokban” - Gergely Balázs a Kincses Kolozsvár Egyesület elnöke. „A magyar miniszterelnök − vélhetően ajándékba kapott, és túl sokat nem bogarászott − szurkolói sáljának, illetve az általa megtekintett Magyarország–Görögország barátságos focimeccsnek apropóján is adódik kézenfekvő példa erre. A szóban forgó területeken élő magyar embereket, az általatok elfogadott/fenntartott/nem feloldott nemzetközi sportközvetítés-geokódolás megfoszt attól az aprócska örömtől is, hogy ebben a fene nagy européer, uniós, fifás, uefás szabadságban legalább otthonaikban, tévéik előtt, szívük szerint szurkolhassanak nemzeti válogatottjuknak. Mert ugye a foci, a sport összeköt...”

    Édes Erdély
    2022. nov. 24. 10:58

    A tolvaj egész életében attól retteg, hogy mikor kell majd visszaadnia a rabolt javakat!

Szóljon hozzá!

Kövessen minket