Varga Judit: a kommunizmus leszámolt mindenkivel, akit ellenségének kiáltott ki - Körkép.sk
Mindennapjaink

Varga Judit: a kommunizmus leszámolt mindenkivel, akit ellenségének kiáltott ki

A Szovjetunióba hurcolt magyar politikai rabok és kényszermunkások emléknapján emlékezett meg a miniszterasszony

Nyitókép forrása: Budapest, 2022. november 25. Varga Judit igazságügyi miniszter beszédet mond a Szovjetunióba hurcolt magyar politikai rabok és kényszermunkások emléknapján tartott megemlékezésen a szovjet megszállás áldozatainak emlékművénél a főváros III. kerületében 2022. november 25-én. MTI/Máthé Zoltán

 

A kommunizmus leszámolt mindenkivel, akit ellenségének kiáltott ki – mondta Varga Judit igazságügyi miniszter a Szovjetunióba hurcolt magyar politikai rabok és kényszermunkások emléknapján pénteken Budapesten, a szovjet megszállás áldozatainak emlékművénél.

 

A 20. század bűnei nem ismétlődhetnek meg, a múltat nem lehet és nem is szabad eltörölni, minden generációnak felelőssége, kötelessége nevén nevezni a dolgokat – hangsúlyozta a miniszter.

 

Úgy fogalmazott: a 20. századi történelem tragikus és sokáig kibeszéletlen időszaka volt a kommunizmus, amely ellene ment mindennek, ami emberi, nemes, emelkedett és spirituális. A szovjet birodalom minden civilizált törvényt áthágva esztelenül üldözte vélt ellenségeit: politikusokat, egyházi személyeket, civileket. Málenkij robot ürügyén sokéves kényszermunkára hurcolták magyarok százezreit, de a Gulágról, a kommunizmus bűneiről sokáig nem lehetett beszélni – mondta Varga Judit.

 

Hozzátette: a keresztény, nemzeti, konzervatív kormánynak fontos az ország jövője, de a múltja is, ezért már 2002-ben rendelkezett a kommunizmus áldozatainak emléknapjáról, 2012-ben pedig a Szovjetunióba hurcolt magyar politikai rabok és kényszermunkások emléknapjáról.

 

A múlton változtatni már nem lehet, de tanulni, okulni belőle igen. Üdvös lenne, ha az emberek követnék Jézus szavait: amit akartok, hogy veletek tegyenek az emberek, ti is tegyétek velük. Legyen áldott az áldozatok emléke! – mondta a miniszter.

 

Menczer Erzsébet, a Szovjetunióban volt magyar Politikai Rabok és Kényszermunkások Szervezetének (Szorakész) elnöke a megemlékezésen elmondta: 8-9 év után, 1953. november 25-én érkezett vissza a Szovjetiunióba hurcoltak magyar foglyok első csoportja.

 

Mérhetetlen szenvedés és megaláztatás jutott osztályrészül az ítélet nélkül elhurcolt sok százezer magyar kényszermunkásnak, illetve koholt vádak alapján elítélt politikai fogolynak, köztük Kovács Béla kisgazda politikusnak, aki 10 év után térhetett haza a fogságból, vagy Bethlen István korábbi miniszterelnöknek, aki szovjet börtönben hunyt el – mondta Menczer Erzsébet.

 

A szovjet megszállás áldozatainak emlékművét megkoszorúzta a kormány nevében Varga Judit, továbbá koszorút helyeztek el mások mellett Novák Katalin köztársasági elnök, Kövér László házelnök, a Kúria, az ügyészség, a Honvédelmi Minisztérium és a Magyar Honvédség parancsnoksága képviseletében.

 

Az Országgyűlés 2012. május 21-én nyilvánította november 25-ét a Szovjetunióba hurcolt magyar politikai rabok és kényszermunkások emléknapjának annak emlékére, hogy 1953-ban ezen a napon térhetett haza a Gulágra hurcolt magyarok első csoportja.

 

MTI

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!

Kommentek

Kommentek

Petike
2022. nov. 26. 07:41

igen Jutka ez igaz akkor a kommunizmus számolt le mindenkivel ma a Fidesz számol le mindenkivel le mindenkivel aki nem ért vele egyet lásd Népszabadság ellenzéki képviselok és kihasználva az MTVA tévét fújja a primitiv hazug és agymoso politikáját de már sokan kezdenek felébredni hiszen 8 honap alatt a Fidesz 1 millio szavazot veszített el.Nagyon jo hir hogy a 25 évnel fiatalabbak 75 százaléka NEM a Fideszre szavazna.Magyarországnak igenis jovoje van de Orbanisztánnak NINCS.

A kommenteket lezártuk.

Szóljon hozzá!

Kövessen minket