Novák Katalin: itt van velem lélekben tizenötmillió magyar ember - Körkép.sk
Ágota, Ingrid
  • HUF: 388.84
  • USD: 1.08
  • -3 °C
  • 1 °C
Mindennapjaink

Novák Katalin: itt van velem lélekben tizenötmillió magyar ember

"Együtt vagyunk és együtt leszünk, legyen bármilyen nehéz is az élet Kárpátalján"

Nyitókép forrása: Beregszász, 2022. november 27. Novák Katalin köztársasági elnök (k) beszédet mond a Beregszászi Református Templomban tartott istentiszteleten 2022. november 27-én. MTI/Bruzák Noémi

 

Itt van velem lélekben tizenötmillió magyar ember – hangsúlyozta Novák Katalin köztársasági elnök kárpátaljai látogatásának első helyszínén, a beregszászi református templomban tartott adventi ünnepi istentiszteleten és kijelentette, hogy kiváltságként éli meg, hogy a kárpátaljai magyarokkal közösen gyújthatja meg az adventi koszorú első gyertyáját.

 

A köztársasági elnök együtt imádkozott a beregszászi református gyülekezet tagjaival az advent első vasárnapján tartott ünnepi istentiszteleten, amelyen Zán Fábián Sándor, a Kárpátaljai Református Egyház püspöke hirdetett igét.

 

Köszöntőjében Novák Katalin emlékeztetett arra, hogy legutóbb márciusban, a háború kitörését követő napokban ugyanebben a templomban hetven református lelkésszel közösen imádkoztak a mielőbbi békéért. Most “lélekben itt van tizenötmillió magyar ember Magyarországról és a Kárpát-medence minden részéről és a diaszpórából” – fogalmazott.

 

SJE Nyílt nap

Novák Katalin arról biztosította a jelenlévőket, hogy “együtt vagyunk és együtt leszünk, legyen bármilyen nehéz is az élet Kárpátalján, legyen bármilyen nehéz, kihívásokkal teli magyarnak lenni”.

 

Az államfő kiemelte, hogy kilenc hónapja tart a háború, amennyi idő alatt egy új emberélet kifejlődik. De látjuk, hogy kilenc hónap alatt rengeteg mindent le lehet rombolni, tönkre lehet tenni – mondta. A háború el tudja pusztítani az otthonokat, az épületeket, lerombolhatja az utakat, életeket olthat ki, de “a háború a szeretetet nem tudja elpusztítani” – húzta alá a köztársasági elnök.

 

Magyarország minden menekültet vendégként fogad, addig maradhatnak, amíg maradniuk kell – mondta. Kiemelte azoknak az embereknek a szerepét, akik otthon maradtak és szolgálják a közösséget, aki végezetül azt kívánta, hogy “mint már annyiszor a magyar történelemben, most is erősebben álljunk fel ebből a nehéz helyzetből.”

 

Novák Katalin kiemelte: óriási kiváltságnak tartja, hogy éppen a kárpátaljai magyarokkal közösen gyújthatja meg az első adventi gyertyát. Úgy fogalmazott, hogy előbb-utóbb békének kell lennie, és ennek a békének a hírnökeként járt tegnap Kijevben, ma pedig Kárpátalján.

 

Novák Katalin a déli órákban felkereste a II. Rákóczi Ferenc Főiskolát, ahol megkoszorúzta Mádl Ferenc néhai köztársasági elnök emléktábláját, aki személyesen támogatta az intézmény elindulását.

 

MTI

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 2 olvasónak tetszik ez a cikk.

Kommentek

Kommentek

Petike
2022. nov. 28. 09:34

tisztelt elnok asszony Orbánnal ellentétben Onnek hiszek mert nem 1 alkalommal is kifetette a vélemínyét Magyarország euroatlanti politikájárol kiállt Ukrajna mellett és agresszrnak nevezte meg nagyon helyesen a tomeggyilkos és terrorista Putyint.Igen Oroszország TERRORISTA állam.Ont pedig arra kérem ne hagyja magát befolyásolni Orbántol és bátran álljon ki az mellett amit hirdet.Sok erot és egészséget kívánok Onnek.Mint szlovákiai felvidéki magyar aki tiszteli a demokratikus és europai értékeket Ont is ebbe a csoportba sorolom.Higyje el Orbanisztánnak nincs jovoje de Magyarországnak amelynek koztársasági elnoke igenis van.

A kommenteket lezártuk.

Szóljon hozzá!

Kövessen minket