Nyitókép forrása: SITA/Diana Černáková

 

A Beneš-dekrétumok miatt a felek nem írták alá a szlovák-magyar vegyes bizottság ülésének jegyzőkönyvét sem, így több mint félszáz megállapodás maradt függőben. Az ok: a szlovák fél egy tapodtat sem volt hajlandó engedni a Beneš-dekrétumok ügyében. Erről Rastislav Káčer szlovák külügyminiszter számolt be péntek délután.

 

A szlovák-magyar vegyes bizottságnak idén már volt két hivatalos és két nem hivatalos találkozója is.

 

A találkozókon számos lényeges kérdésben sikerült megállapodásra jutni, ám végül a jegyzőkönyv aláírására nem kerülhet sor.

 

 hirdetes_810x300  

„A vegyes bizottság megrekedt a Beneš-dekrétumok témájában. A magyar fél ragaszkodott ahhoz, hogy az egyik jegyzőkönyvi pont foglalkozzon a Beneš-dekrétumokkal, benne Szlovákia számára megfogalmazott feladatokkal. De számunkra egy lezárt ügy, szerintem ezzel ennek a bizottságnak egyáltalán nem is szabadna foglalkoznia, ez a téma nem függ össze a kisebbségekkel, ez egy nemzetközi jogi és történelmi téma”

 

mondta Káčer a sajtótájékoztatón, annak ellenére, hogy a Beneš-dekrétumokra hivatkozva tette rá a kezét számos telekre. Például a D4-es körgyűrű alatti földeket is arra hivatkozva sajátította ki a Szlovák Földalap, hogy azokat már a múltban úgyis el kellett volna venni a tulajdonosaiktól, csak erre mulasztás miatt nem került sor.

 

Beneš-dekrétumok: Bosits contra Szlovákia – 13 év után másodszor is Bositsék javára született jogerős döntés

 

Az Emberi Jogok Európai Bírósága pedig 2020-ban marasztalta el Szlovákiát a Bosits contra Szlovákia ügyben, amikor Bosits Miklóstól vették el Bártfa környéki erdőbirtokait.

 

Brüsszel: A Beneš-dekrétumok továbbra is érvényesek Szlovákiában (Precedensértékű ítélet született)

 

Azt állítani tehát, hogy a Beneš-dekrérumoknak nincs köze a kisebbségek helyzetéhez, enyhén szólva nem felel meg a valóságnak.

 

Mivel a magyar fél ragaszkodott hozzá, hogy a Beneš-dekrétumok is helyet kapjanak a jegyzőkönyvben, a szlovák fél viszont legfeljebb arra lett volna hajlandó, hogy egyet nem értésüket rögzítsék a dokumentumban, az egész megállapodás zátonyra futott.

 

Aki látta a sajtótájékoztatót, az azt is láthatta, hogy a vegyes bizottság megállapodásának kudarca különösebben nem rázta meg Káčert.

 

A teljes képhez az is hozzátartozik, hogy Berényi Józsefnek (MKP-platform) és Keszegh Béla komáromi polgármesternek is köszönetet mondott professzionális hozzáállásukért. Egyúttal öt másik minisztériumot és két kormányszervezetet felkért, hogy a jegyzőkönyv többi pontját annak aláírása nélkül is valósítsák meg.

 

Káčer újságírói kérdésre reagálva tagadta, hogy a külügy akadályozná a kisebbségek jogállásáról szóló törvény egyeztetését, amely többek szerint a külügyminisztérium miatt nem kerülhetett még tárcaközi egyeztetésre.

 

Érdemes azonban kiemelni, hogy miközben arról beszélt, hogy „ez egy jó törvény lenne”, rögtön hozzátette azt is, hogy a javaslatnak „tisztességes tárcaközi egyeztetésen kell átesnie”, és a megalkotásában a többi kisebbségnek is részt kellene vennie (ez kettő olyan hivatkozási alap, ami a javaslat elgáncsolására teremt politikai indoklást – a szerk.).

 

Vagyonelkobzás, háborús bűnösség 2022-ben is! Körkép.sk podcast a Beneš-dekrétumok máig élő hatályáról Szlovákiában (Videó)

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 2 olvasónak tetszik ez a cikk.