Megrekedt a szlovák-magyar vegyes bizottság tárgyalása. Káčer szerint "nem kisebbségi téma a Beneš-dekrétumok" kérdése - Körkép.sk
Ágota, Ingrid
 • HUF: 388.38
 • USD: 1.08
 • -4 °C
 • 3 °C
Mindennapjaink

Megrekedt a szlovák-magyar vegyes bizottság tárgyalása. Káčer szerint “nem kisebbségi téma a Beneš-dekrétumok” kérdése

Nem írták alá a jegyzőkönyvet, mert a szlovák fél nem volt hajlandó még tárgyalni sem a dekrétumok kérdéséről.

Nyitókép forrása: SITA/Diana Černáková

 

A Beneš-dekrétumok miatt a felek nem írták alá a szlovák-magyar vegyes bizottság ülésének jegyzőkönyvét sem, így több mint félszáz megállapodás maradt függőben. Az ok: a szlovák fél egy tapodtat sem volt hajlandó engedni a Beneš-dekrétumok ügyében. Erről Rastislav Káčer szlovák külügyminiszter számolt be péntek délután.

 

A szlovák-magyar vegyes bizottságnak idén már volt két hivatalos és két nem hivatalos találkozója is.

 

A találkozókon számos lényeges kérdésben sikerült megállapodásra jutni, ám végül a jegyzőkönyv aláírására nem kerülhet sor.

 

SJE Nyílt nap

“A vegyes bizottság megrekedt a Beneš-dekrétumok témájában. A magyar fél ragaszkodott ahhoz, hogy az egyik jegyzőkönyvi pont foglalkozzon a Beneš-dekrétumokkal, benne Szlovákia számára megfogalmazott feladatokkal. De számunkra egy lezárt ügy, szerintem ezzel ennek a bizottságnak egyáltalán nem is szabadna foglalkoznia, ez a téma nem függ össze a kisebbségekkel, ez egy nemzetközi jogi és történelmi téma”

 

mondta Káčer a sajtótájékoztatón, annak ellenére, hogy a Beneš-dekrétumokra hivatkozva tette rá a kezét számos telekre. Például a D4-es körgyűrű alatti földeket is arra hivatkozva sajátította ki a Szlovák Földalap, hogy azokat már a múltban úgyis el kellett volna venni a tulajdonosaiktól, csak erre mulasztás miatt nem került sor.

 

Beneš-dekrétumok: Bosits contra Szlovákia – 13 év után másodszor is Bositsék javára született jogerős döntés

 

Az Emberi Jogok Európai Bírósága pedig 2020-ban marasztalta el Szlovákiát a Bosits contra Szlovákia ügyben, amikor Bosits Miklóstól vették el Bártfa környéki erdőbirtokait.

 

Brüsszel: A Beneš-dekrétumok továbbra is érvényesek Szlovákiában (Precedensértékű ítélet született)

 

Azt állítani tehát, hogy a Beneš-dekrérumoknak nincs köze a kisebbségek helyzetéhez, enyhén szólva nem felel meg a valóságnak.

 

Mivel a magyar fél ragaszkodott hozzá, hogy a Beneš-dekrétumok is helyet kapjanak a jegyzőkönyvben, a szlovák fél viszont legfeljebb arra lett volna hajlandó, hogy egyet nem értésüket rögzítsék a dokumentumban, az egész megállapodás zátonyra futott.

 

Aki látta a sajtótájékoztatót, az azt is láthatta, hogy a vegyes bizottság megállapodásának kudarca különösebben nem rázta meg Káčert.

 

A teljes képhez az is hozzátartozik, hogy Berényi Józsefnek (MKP-platform) és Keszegh Béla komáromi polgármesternek is köszönetet mondott professzionális hozzáállásukért. Egyúttal öt másik minisztériumot és két kormányszervezetet felkért, hogy a jegyzőkönyv többi pontját annak aláírása nélkül is valósítsák meg.

 

Káčer újságírói kérdésre reagálva tagadta, hogy a külügy akadályozná a kisebbségek jogállásáról szóló törvény egyeztetését, amely többek szerint a külügyminisztérium miatt nem kerülhetett még tárcaközi egyeztetésre.

 

Érdemes azonban kiemelni, hogy miközben arról beszélt, hogy “ez egy jó törvény lenne”, rögtön hozzátette azt is, hogy a javaslatnak “tisztességes tárcaközi egyeztetésen kell átesnie”, és a megalkotásában a többi kisebbségnek is részt kellene vennie (ez kettő olyan hivatkozási alap, ami a javaslat elgáncsolására teremt politikai indoklást – a szerk.).

 

Vagyonelkobzás, háborús bűnösség 2022-ben is! Körkép.sk podcast a Beneš-dekrétumok máig élő hatályáról Szlovákiában (Videó)

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 2 olvasónak tetszik ez a cikk.

Kommentek

Kommentek

Berlin
2022. dec. 02. 23:28

Merre kószálhat a mi Petikénk, hogy még nem dicsérte agyon a magyarok igaz barátját, Káčer külügyminisztert derekas helytállásáért, aki valódi európaiként viselkedik ebben a csodálatos országban, ami annyival, de annyival különb mindenben Magyarországnál!

  kulcsargeza
  2022. dec. 03. 10:41

  Petike jó kommunista szokás szerint ilyenkor mélyen hallgat.

  Petike
  2022. dec. 03. 19:33

  mikor állítottam hogy a beneši dekrétumokkal egyetértek SOHA mert az én nagyszuleim is áldozatai voltak Káčert én nem magyar barátnak tartom no és persze hol van Gymesi ilyenkor hiszen káčer az OLANO jeloltje annak az OLANOnak amelynek Gyimesi is a tagja vagy már kirúgtákk onnnan

   Berlin
   2022. dec. 03. 22:00

   Vajon hogyan lehetséges valakinek lelkesedni egy országért, amely a mai napig jogrendje részének tart olyan faji jellegű törvényeket, melyek alapján meggyötörték egykor a saját családját is?

Gabor
2022. dec. 03. 08:52

Már nem sokáig gágog ez a kácsér ,rövidesen megy a szemétbe ,mint elődje és tanítómestere a korcs( ok ) !

  Kósa Zoltán
  2022. dec. 03. 09:43

  Így igaz, mind megy a levesbe, csak sajnos soha nem volt olyan rossz, hogy ne jöhessen rosszabb. Pontosan ugyanaz a helyzet, mint egy esetleges előrehozott választások esetén, valamilyen üggyel-bajjal hatalomra erőszakolják a liberális vonalat és egyenes utunk lesz a mocsokba.

Dodo
2022. dec. 03. 16:28

Kacer a magyarok elol lezarta a Benesi-dekretumokat de ok eloszeretettel hasznaljak ellenunk.

Petike
2022. dec. 04. 14:09

berlin nem tudom milyen lelkesedésrol beszélsz eloszor is a beneši dekrétumkat Eduard Beneš csehszlovák államfo írta alá másodszor már tosbbzor is említettem hogy NEM lehetséges az hogy egy EU tagállamban a olyan dekrétumok vannak amelyek a kollettív bunosséget elvét engedélyezik tehát buntetik azokat a magyarokat is akik a 2.világháború alatt a fasizmus ellen harcoltak.Hála Istennek hogy nem alkalmazzák ezeket mert akkor nem lehetett volna Bugár Béla éveken át a szlovák parlament alelnoke vagy Csáky Pál a szlovák kormány alelnoke nem is beszélve kisebb funkciok betoltésérol magyar nemzetiséguekkel.2 évvel ezelott Gyimesi Gyorgy megígérte hogy MINDENT megtesz azért mint koalícios képviselo hogy ezt elrendezi sajnos a nemzetiségekrol szolo torvényt sem tudta elérni hogy a szlovák kormány amelynem része megtárgyalja nem beszélve más bennunket érinto dolgokrol.Sot Káčert is az OLANO nevu mozgalma amelynek tagja javasolta kulugyminiszternek.

A kommenteket lezártuk.

Szóljon hozzá!

Kövessen minket