Nyitókép: Getty Images

 

Annak ellenére, hogy Szlovákiában hagyomány az élő ponty vásárlása, nem humánus. A halak, köztük a pontyok, nem rendelkeznek elegendő védelemmel – tájékoztatott az Emberi Haladás sajtóközleményében.

 

Éheztetés, merítőháló és kádak

 

Az első probléma az éheztetés. A pontyok télen, természetes környezetükben is csökkentik a táplálékfelvételüket, de ekkor látens hibernált állapotba kerülnek. Éheznek, ami súly- és húsvesztéssel jár. Tehát élő ponty vásárlásakor a vásárlók kevesebb, gyengébb minőségű húsért fizetnek. Egy 2–5 kilós ​​halat mindenki haza tud vinni egy kiskereskedelmi üzletből vagy piacról. Viszont a 14 vagy 20 kilós ponty már nem annyira vonzó a vásárlók számára, és a szállítás sem lenne egyszerű.

 hirdetes_810x300  

 

A második probléma a merítőháló. A merítőháló használata stresszt okoz a pontyok számára, károsítja a bőrön lévő védőnyálkahártyájukat, és sérüléseket is okozhat.

 

A harmadik probléma a kád, amelyben elfogyhat az oxigén, így a pontyok elpusztulhatnak. A víz áramlása gyakran nem elegendő, ami a víz elsavasodását okozza, és így veszélyes hatással van a halakra. További negatívum a tartályok nem megfelelő mélysége, mivel a pontyok természetes közegben a víz alján élnek. A pontyok hólyagjuk és hallószerveik miatt különösen érzékenyek a túlzott zajra és vibrációra.

 

Az élőlények szállítása egy további probléma és a fokozott stressz tényezője. A közlekedési stressz a halak, emlősök és madarak stresszének egyik legsúlyosabb fajtája.

 

Szenvedés szakszerűtlen kezelés miatt

 

Leölés előtt el kell kábítani a pontyot, nehogy a leölés teljesen eszméleténél történjen. Ez különösen fontos a halaknál, mert a kopoltyúk elvágása után néhány percen belül elvéreznek, ami alatt nagy szenvedést élnek át. Ponty vásárlásakor a vásárlók nem bizonyítják, hogy rendelkeznek a hal gyors és hatékony elkábításához és leöléséhez szükséges szakértelemmel, így a pontyok szakszerűtlen kezeléssel és leöléssel fejezhetik be életüket, ami további szenvedést okoz számukra.

 

A Szlovák Köztársaság akvakultúra-fejlesztésének 2030-ig tartó stratégiai terve szerint lehetőség nyílik a többletfeldolgozó kapacitás kihasználására és a hal élve történő értékesítésének leállítására.

 

Tavaly Jozef Bíreš, az Állami Állategészségügyi és Élelmiszer-biztonsági Felügyelet igazgatója az élő halak értékesítése kapcsán arra figyelmeztetett, hogy az emberek érezzenek együtt a halakkal, hiszen a pontyok már a szállítás során is szenvednek. Hozzátette: a ponty ugyan hagyomány, de az nem hagyomány, hogy élőnek kell lennie.

 

SITA

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!