Így kellene spórolnunk az energiával a gazdasági minisztérium szerint - Körkép.sk
Hajnalka
  • HUF: 385.38
  • USD: 1.08
  • 2 °C
  • 8 °C

Hirdetés (X)

Mindennapjaink

Így kellene spórolnunk az energiával a gazdasági minisztérium szerint

Szellőztetés, páratartalom-növelés, a radiátorok beállítása... Tippekkel, tanácsokkal látják el a lakosságot.

Nyitókép: spravy.rtvs.sk

 

Gyerünk közösen spórolni! – ez a jelszava a szlovák gazdasági minisztérium új információs kampányának, mellyel az energiatakarékosságra próbálnák meg rábírni az embereket.

 

A gazdasági minisztérium a Szlovák Innovációs és Energetiaki Ügynökséggel (SIEA) közösen tervezett kampányt, melyben tippeket és tanácsokat adnak a háztartásoknak és a nagy energiaigényű vállalatoknak arra, hogy miként takarékoskodjanak az energiával.

 

Szlovákiában az elfogyaszott energia mintegy harmadát az ipar használja el. További 30 százalékot a háztartások, 26 százalékot pedig a közlekedés emészt fel. A maradék az egyes szolgáltatások és a közigazgatás között oszlik meg.

 

SJE Nyílt nap

Jellemzően az energiászámlák kifizetése a legnagyobb tétel a háztartások és a vállalatok költségvetésében is. A “Magunknak spórolunk” kampány tehát a takarékoskodásra motiválna.

 

A SIEA erre a célra elindított egy internetes oldalt, a setrimeprenas.sk-t, melyen a szakrétők szerint hasznos tippeket és tanácsokat találhatunk arra, hogy miként spóroljunk az energiával.

 

Példaként: minden 1 Celzius foknyi hőmérsékletemelés a lakásban 6 %-nyi plusz energiafogyasztást jelent. A SIEA tanácsa szerint ha melegünk van a szobában, ne nyissunk ablakot, helyette inkább állítsunk a radiátorok regulációs fején, hogy visszafogjuk a fűtőtestek teljesítményét.

 

A SIEA arra is felhívja a figyelmet, hogy a párásabb, 50-60 százalékos páratartalmú lakásban elég kevesebbet fűteni, mert más lesz a hőérzetünk. Példaként említették, hogy a 30 %-os páratartalmú lakás 23 fokos hőmérséklettel ugyanazt a hőérzetet adja, mint a 60 %-os páratartalmú, 21 fokos hőmérsékletű lakás levegője. Ezzel 12 százalékot spórolhatunk a szakértők szerint.

 

Hasznos tanács, hogy a radiátorokat ne takarjuk el bútorokkal, vastag függönyökkel, ne szárítsuk rajtuk a mosott ruhákat, ugyanis ezzel akadályozzuk a meleg áramlását a szobába, ami miatt hidegebb lesz bent, tehát feleslegesen nagyobb a fogyasztásunk.

 

Nyilván a fűtésszezon kezdetén rutintevékenység, de érdemes felhívni a figyelmet a radiátorok légtelenítésének fontosságára, ugyanis ezzel is hatékonyabbá tesszük a fűtést a lakásban.

 

Mivel télen is fontos szellőztetni a lakásban, azonban az ablakon kiengedett meleg szó szerinti pénzkidobásnak számít, a SIEA azt javasolja, hogy inkább rövid ideig, de intenzíven szeelőztessünk.

 

A SIEA tanácsai és tippjei teljes terjedelmükben elérhetők a most indított honlapon.

 

Körkép.sk, spravy.rtvs.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!

Kommentek

Kommentek

gjoe
2022. dec. 06. 09:23

es a peneszt a falrol meg egyuk meg kenyer helyett, ami majd ott keletkezik a magas paratartalom es az alacsony homerseklet miatt

A kommenteket lezártuk.

Szóljon hozzá!

Hirdetés (X)

Kövessen minket