Nyitókép: Twitter/Mariusz Błaszczak

 

Megállapodás született Varsó és Berlin között a német Patriot légvédelmi rendszerek Lengyelországba való telepítéséről – közölte a német védelmi minisztérium szóvivője a Reuters hírügynökség jelentése szerint.

 

A nyilatkozat azt követően látott napvilágot, hogy a lengyelek eredetileg a Patriot-rendszerek Ukrajnába küldését javasolták, amit a németek visszautasítottak. Akkor Mariusz Błaszczak lengyel védelmi miniszter azt írta a Twitteren, hogy „csalódott” a döntés miatt. Christine Lambrecht német védelmi miniszter november végén jelentette ki, hogy a német kormány által Lengyelországnak felajánlott Patriot légvédelmi rendszereket „NATO-területen” való használatra szánták.

 

„Ezek a Patriotok a NATO integrált légvédelmének részét képezik, vagyis a NATO területén kívánjuk bevetni őket”

 

– mondta Lambrecht november 24-én Berlinben, hozzátéve: a NATO területén kívüli felhasználáshoz előzetes megbeszélésekre van szükség a NATO-szövetségesekkel.

 hirdetes_300x300  

 

Mariusz Błaszczak egy szerdai médiainterjúban már arról beszélt, hogy Berlin egyetértett azzal, hogy a Patriot ütegeket a lengyel parancsnoki rendszerbe integrálják, ami azért fontos, mert így a lengyel hadműveleti parancsnok dönt a fegyver használatáról. A rendszereket Kelet-Lengyelországban a lublini régióban állítják fel és a lengyel hadsereg parancsnokai fogják felügyelni – mondta Błaszczak a TVP lengyel állami műsorszolgáltatónak.

 

A Fehér Ház eközben szintén nyilatkozatot adott ki, amiben üdvözli a „szövetséges erőfeszítéseket a NATO kollektív védelmének megerősítésére”. A Lengyel Rádió washingtoni tudósítójának, Marek Wałkuskinak a kérdésére, miszerint Joe Biden amerikai elnök támogatja-e a Patriotok Ukrajnába való telepítését, Karine Jean-Pierre, a Fehér Ház sajtótitkára azt válaszolta, hogy szoros kapcsolatban állnak az ukránokkal a biztonsági segítségnyújtás kérdésében, és Washington azon dolgozik, hogy légvédelmi rendszerekkel láthassa el Ukrajnát.

 

Körkép.sk, Polskie Radio nyomán

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!