Nyitókép forrása: pixabay.com

 

A Szlovák Végrehajtói Kamara (SKE) közleményben hívta fel a lakosság figyelmet, hogy karácsony előtt ne adósítsák el magukat feleslegesen. Az átgondolatlan kölcsönfelvételek a jövőben súlyos pénzügyi nehézségeket okozhatnak, amelyek sokszor végrehajtói eljárással végződnek.

 

„Rendkívül megterhelő időszakot élünk át, amit a meredek áremelkedés, az energiaválság és a gazdasági instabilitás okozott. Az emberek természetesen legalább karácsonykor többet szeretnének megengedni maguknak, vendégül akarják látni, meg akarják ajándékozni hozzátartozóikat”

 

magyarázza az SKE elnöke, Miroslav Paller. Ez azonban szerinte később pénzügyi nehézségekhez vezethet, amelyek a törlesztőrészletek elmaradásában és exekútori eljárásban nyilvánulhat meg.

 

„Minden adósságot egyszer vissza kell majd fizetni, és a hitelezőket nem érdekli majd, hogy a kölcsönt azért vette fel az ügyfélük, hogy örömet okozzon a hozzátartozóinak”

 

 hirdetes_810x300  

fogalmazott Paller. Arra is felhívta a figyelmet, hogy a hosszabb lejáratú, de a gyorskölcsönök is nagyon veszélyes helyzeteket szülhetnek. Hozzátette, hogy ha már valaki a kölcsönfelvétel mellett dönt, olyan alternatívát válasszon, ami elviselhető terheket ró ki rá.

 

„Az biztos, hogy előnyösebb banktól hitelt felvenni, mint a nem banki hitelintézetektől, amelyek jóval kevésbé szigorú kritériumokkal és kisebb bonitású ügyfelekkel rendelkeznek”

 

emelte ki, azzal, hogy nem a kamat a legfontosabb mutató, amit figyelni érdemes hitelfelvételkor, hanem az teljes költségek éves százalékos aránya, ami megmutatja, hogy a tőkén túl mekkora teljes éves kiadást jelent a hitel az ügyfél számára (ez a szlovák RPMN vagy a magyar THM – a szerk).

 

Teraz.sk

 

 

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!