Nyitókép: SPI/Proarch

 

Egy igazi „megaprojekt“ van készülőben Szlovákiában. A Sport Park International (SPI) társaság által készített projekt egy sportpark kiépítését tervezi Galántán, mely egy fedett sípályát, biatloncsarnokot, síalagutat és egyéb sportlétesítményeket is tartalmazna – írja a SME internetes kiadása.

 

 „Egyedülálló sportprojekt, amely a maga nemében az egyetlen Európában. Célja a sport nemzetközi szintű fejlesztése és népszerűsítése” – mutatja be a projektet a cég a honlapján.

 

A projekt három szakaszból áll. Az elsőben egy futballpálya és egy központi épület megépítése szerepel, amely a profi sportolók edzési folyamatainak biztosítana hátteret. A központi épület részét kabinok, rehabilitációs és egészségügyi létesítmények, 120 sportoló befogadására alkalmas szálláshelyek és fedett sportpályákat képeznék.

 hirdetes_810x300  

 

A tervek között szerepel egy többfunkciós csarnok, egy 25 méteres úszómedence és egy multifunkcionális fitneszterem megépítése, továbbá egy 150 sportolót befogadó bentlakásos akadémia létrehozása.

 

A kivitelezés első szakasza egy futballkomplexumot is tartalmaz öt futballpályával. A központi stadion állítólag 2600 férőhelyes lenne. Emellett egy homokos felületű focipálya is kialakításra kerülne a futballedzésekhez.

 

Fotó: SPI/Proarch

 

A második szakaszban egy vízisport-csarnok kialakítását tervezik, aminek tartalmaznia kellene egy olimpiai paraméterekkel rendelkező medencét, egy medencét ugrótornyokkal és egy evezős edzőközpontot. A vízisport-csarnok 3200 sportoló befogadására lenne alkalmas.

 

A legambiciózusabb talán a harmadik szakasz, amely egy fedett sícsarnok megépítését foglalja magában. A sícsarnok az egész éves „rekreációs síelésre, sí alapképzésre és alapozó képzési sífolyamatokra összpontosítana.

 

A tervek között szerepel egy 1,25 kilométeres síalagút kialakítása is, valamint az Európai Unió Galériájának és egy kilenclyukú golfpályának a megépítése.

 

A harmadik szakaszban egy két jégfelületű jégkorongcsarnokot megépítését tervezik. Az egyiknek európai, a másiknak az NHL-pályák méretei szerint kell megépülnie. A csarnok 3740 néző befogadására lenne alkalmas.

 

Fotó: SPI/Proarch

 

Zajlanak az előkészületek

 

A cég képviselői szerint a projekt jól halad. „Jelenleg egy területrendezési határozat kibocsátására vonatkozó projektet készítünk elő“ – mondta az INDEX-nek Ján Veselovský, aki az SPI igazgatótanácsának tagja. Ugyanakkor társtulajdonosa a Proarch építészirodának, amely a projektet tervezte.

 

Elmondása szerint a projekt első szakasza 80–90 százalékban készen áll. Jelenleg a finanszírozás kérdését oldják, amelyet a beruházó biztosít. Biztosítva van annak a földterületnek a bérlete is, amelyen a projekt felépül.

 

SME/Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.