Nyitókép: Przemysław Żurawski vel Grajewski/ PR24 via Polskie Radio

 

Egy lengyel politikai elemző azt mondta, hogy Németország és Franciaország potenciális szövetségesként tekint Oroszországra az amerikai befolyás Európában való csökkentéséhez.

 

Przemysław Żurawski vel Grajewski, a közép-lengyelországi Łódź Egyetemének politológusa Emmanuel Macron francia elnök legutóbbi nyilatkozataira reagált így, aki arra szólította fel a Nyugatot, hogy adjon biztonsági garanciákat Oroszországnak.

 

December elején Macron azt mondta, hogy „garanciákat kell adnia Oroszország számára”. Żurawski vel Grajewski erre azt válaszolta, hogy nem vár sokat Franciaországtól, mert „Franciaország valóságfelfogása teljesen ellentétes Lengyelország érdekeivel.”

 hirdetes_810x300  

 

Hozzátette: A franciák azt szeretnék, ha az Egyesült Államok jelenléte kisebb lenne az európai biztonsági szerkezetben. Ehhez azonban a lengyel elemző látásmódja szerint Ukrajna veresége és Oroszország győzelme kellene:

 

„Párizs és Berlin számára Oroszország partner az Egyesült Államok Európából való kiűzésére irányuló erőfeszítéseikben, nem pedig fenyegetés.”

 

Żurawski vel Grajewski  elárulta, hogy amennyiben Ukrajna nyeri meg a háborút, akkor egy erős katonai szövetség alakulhat a NATO keleti szárnyán, amit egy skandináv-balti-lengyel-ukrán tengely alkothat, Románia esetleges bevonásával. Egy ilyen katonai együttműködés azonban aláásná mind Németország, mind Franciaország politikai megítélését, hiszen Európa súlypontja keletre tolódna. Ehhez jönne, hogy Lengyelország és Ukrajna katonai megerősödése, ugyanis Varsó és Kijev „a két legnagyobb, nem atomfegyverrel rendelkező hadsereget” építi. Sőt, az ukrán fegyveres erők immár „páratlan harctéri tapasztalattal rendelkeznek”.

 

A politológus aláhúzta:

 

„Ha Oroszországot legyőzik, akkor Franciaország és Németország veszít politikai jelentőségéből. Ezért mindkét ország eltökélt szándéka ennek megakadályozása.”

 

Körkép.sk, Polskie Radio nyomán

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 2 olvasónak tetszik ez a cikk.