Nyitókép: AP

 

Egyszerű szerkezettel védik meg a világörökségének számító 900 éves templom márványoszlopait és az értékes mozaikokat a gyakori árvizektől.

 

„A tengervíz elpárolgása után is sókristályokat hagy maga után, amelyek korrodálják az oszlopok márványalapzatát és a padlómozaikokat”

 

– mondta Mario Piana, a Szent Márk-bazilikáért felelős építész és restaurációs szakértő.  Az épületet körülvonó üvegből készült gátak beton alapozást kaptak, hogy ellenálljanak a víz hullámzásának. Piana szerint a rendszer akár 1,1 méteres vízszintet is képes visszatartani a téren, ami 1,9 méteres tengerszint feletti áradásnak felel meg – idézi az AP cikkét az Építészfórum.

 

 hirdetes_810x300  

A cölöpökre épített Velence 1600 éves alapítása óta küzd az árvizekkel. A bazilika egykor a város egyik legmagasabb pontján épült, mostanra viszont annyira megsüllyedt, hogy jelenleg Velence egyik legalacsonyabb pontján áll. A 2019 novemberi árvíz különösen pusztító volt, amikor a bazilika egyes részei akár 24 órán át víz alatt álltak.

 

A Szent Márk tér annak ellenére továbbra is sebezhető, hogy 2020-ban a lagúnavárost körülölelő víz alatti gátakat építettek, amelyek Velencét az 1,3 métert meghaladó vízszint emelkedésektől hivatottak megvédeni. Piana azt is elmondta, hogy az üveg- és betongátak egy nagyobb mérnöki projekt részeit alkotják, amelynek célja, hogy a templom és a tér felszíne alatt csatornák sorát hozzák létre, amelyek elvezetik a lagúnából érkező vizet, és megakadályozzák a tér elárasztását.

 

Turizmus.com

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 2 olvasónak tetszik ez a cikk.