Nyitókép: Getty Images

 

A szlovákiai polgárok több mint fele úgy gondolja, hogy a 2023-as év rosszabb lesz Szlovákia vagy Európa számára, mint az előző – derült ki a Hogy vagy, Szlovákia? felméréséből. Az adatközlők válaszai alapján az emberek harmada reménykedve, 16,3 százalékuk félelemmel és 11,8 százalékuk stresszel tekint a következő évre. Az adatgyűjtés december 12. és 23. között zajlott 1000 fős mintán.

 

A válaszadók csaknem 35 százaléka arra számít, hogy a 2023-as év jobb lesz, míg az emberek 35 százaléka szerint rosszabb lesz. A megkérdezettek pesszimistábbak a Szlovákiával szembeni elvárásaikkal kapcsolatban. Csupán az emberek mintegy negyede gondolja úgy, hogy a 2023-as év jobb lesz Szlovákiának, 22,9 százalékuk azt feltételezi, hogy ugyanolyan lesz, és legfeljebb 50,4 százalékuk arra számít, hogy a 2023-as év Szlovákia számára rosszabb lesz.

 

A legpesszimistábbak a válaszadók várakozásai arra a kérdésre, hogy milyen lesz 2023 Európa számára. A válaszadók több mint fele gondolja úgy, hogy rosszabb vagy inkább rosszabb lesz, mint a 2022-es év.

 hirdetes_300x300  

 

A felmérésben a válaszadók tíz érzelemből álló listából választhattak egy lehetőséget, amellyel 2023-ra tekintenek. Közülük öt pozitív, öt negatív volt. A szlovákiai polgárok enyhén hajlanak a pozitív érzelmekre (52,7 százalék), míg a 29 év alatti fiatalok optimistábbak (61,7 százalék).

 

Bár jövőre az energiaárak csökkentését, az áremelkedés leállítását és az ukrajnai háború végét szinte minden megkérdezett kívánja, az energiaárak és az árnövekedés esetében ezt reálisan csak a válaszadók mintegy fele óhajtja, míg a háború végét a megkérdezettek 63,2 százaléka. Éppen ellenkezőleg, több válaszadó várja jövőre az előrehozott parlamenti választásokat (85,4 százalék), mint amennyit valójában óhajtják (77,2 százalék).

 

Teraz.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!