Nyitókép: körkép.sk

 

Maroš Žilinka szlovák főügyész közösségi oldalán közölte, hogy a Főügyészség megvizsgálja egy tanulmány eredményeit, amely azzal foglalkozik, hogy van-e összefüggés a Covid-19-es túlzott halálozási aránya és az egészségpolitikai döntések között.

 

A Főügyészség közlése szerint az RTVS Híradójában 2023. január 6-án sugárzott riportban bemutatott, „A covid-19 túlzott halálozási aránya az egészségpolitikai döntések összefüggésében (2020-2022)” című tanulmányból eredő fontos tények ellenőrzésére készülnek.

 

Az üggyel kapcsolatban azt vizsgálják majd meg, hogy történt-e a járvány kezelésével kapcsolatban büntetőjogi felelősségre vonást megalapozó intézkedés vagy mulasztás.

 

 hirdetes_810x300  

Az RTVS a fent említett riportban a tanulmány eredményeire hívta fel a figyelmet, mely szerint a koronavírus okozta túlhalálozásra hatással voltak a politikusok döntései.

 

A vizsgált időszakban 26 786 fő halt meg a koronavírus-fertőzés miatt. A tanulmány szerint, ha Szlovákia a dán utat választotta volna, akár 21 ezer főt menthetett volna meg a haláltól. Németországgal összehasonlítva 18 467, Észtországgal összehasonlítva 12 391 potenciálisan megmenthető életről szól a tanulmány.

 

A riportban emlékeztetnek arra, hogy a koronavírus első hullámában a kemény lockdownoknak köszönhetően az élen járt Szlovákia az életek megmentésében, a második és harmadik hullám azonban katasztrofálisan sült el a tanulmány szerzői szerint.

 

A pandémia előtti időszakkal összehasonlítva Szlovákiában 70 százalékos volt a túlhalálozás. Ennél rosszabb számokat csak két ország, Lengyelország és Bulgária produkált.

 

spravy.rtvs.sk, Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!