Nyitókép: Shutterstock

 

Az új év óta több tucat rendelőben kezdtek el pénzt szedni a vizsgálatok során, hogy ezzel kompenzálják a működési költségeket. Ezt Marián Šóth, a Magánorvosok Szövetségének (ASL) elnöke erősítette meg a TASR-nek. Felhívta a figyelmet arra, hogy ha az állam nem emeli meg a járóbeteg-ellátás finanszírozását, további rendelők is csatlakoznak hozzájuk.

 

Rámutatott a megemelt energiaszámlákra, amelyeket az egészségügyi szolgáltatásokat végzők állami segítség nélkül nem tudnak tovább fizetni.

 

„Ha valaki 1000 euró körüli összeget fizetett egy kis rendelőintézetért, az most 3–4000 eurós előlegszámlákat kap. A másik dolog, hogy emelni kell az alkalmazottak fizetését, máskülönben távoznak tőlünk”

 

  hirdetes_300x300   

– magyarázta Šóth.

 

Megerősítette, hogy a Magánorvosok Szövetségének tagja is hajlanak arra, hogy pénzt kérjenek a páciensektől.

 

„Egyelőre megpróbáltuk mindezt csillapítani. Mivel az egészségügy költségvetése nőtt, megvártuk, hogy ez milyen formában jelentkezik majd meg a rendelőintézetek finanszírozásában”

 

– mutatott rá. Hozzátette: a szövetség már készített egy levelet a pácienseknek, amelyben tájékoztatják őket a díjak bevezetésének szükségességéről.

 

„Nem akarunk problémát okozni a pácienseknek. Ellenkezőleg, a kisebbik rossz mellett döntöttünk. A nagyobbik az lenne, ha nem lenne szerződésünk az egészségbiztosítókkal és mindent a beteg fizetne – a kivizsgálásokat, vérvételeket, gyógyszereket. A legnagyobb baj pedig az lenne, ha bezárnának a rendelőintézetek, ami reális veszély lesz, ha nem teszünk semmit”

 

– áll a szövetség levelében.

 

Šóth elmondása szerint az ASL felvette a kapcsolatot az egészségügyi tárcával és találkozót kért a biztosítóktól.

 

„Ha nem lesz elég pénz a költségvetésben, akkor a biztosítók sem fognak elegendő pénzzel rendelkezni ahhoz, hogy többet tudjanak fizetni a járóbeteg-ellátásért. (…) A miniszter azt válaszolta, hogy megpróbálnak rövid időn belül megoldást találni”

 

– tette hozzá azzal a megjegyzéssel, hogy a helyzet sürgős megoldást igényel, ugyanis a biztosítókkal kötött szerződéskiegészítések február végéig érvényesek.

 

Az egészségügyi tárca megerősítette, hogy a találkozóra még a hét folyamán sor kerül. „Az egészségügyi minisztérium költségvetésében 80 millió euró van elkülönítve  a rendelőintézetek és a kórházak megnövekedett energiaköltségeinek fedezésére” – tette hozzá a minisztérium.

 

Az első esetről a Sme napilap számolt be a múlt héten, amikor egy pozsonyi szívorvos kezelési díjat kért a pácienstől. Az orvos a 20 percnél rövidebb ideig tartó kivizsgálásért 10 eurót kér, az ennél hosszabb kivizsgálásért pedig 20 eurót.

 

Teraz.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!