Nyitókép forrása: Magyar Nemzet

 

Semmelweis Ignác szobrát avatták fel szerdán Londonban, a Queen Mary Egyetem orvostudományi karán.

 

Az egyetem és a londoni magyar nagykövetség közös szervezésében tartott szerda esti ceremónián Korbonits Márta, a Queen Mary endokrinológus professzora és Rosivall László akadémiai doktor, professor emeritus, a budapesti Semmelweis Egyetem tanára méltatta a 204 éve született, az anyák megmentőjeként számon tartott magyar orvos életét és munkásságát.

 

Az eseményen jelen volt Mark Rylance Oscar-díjas brit színész, aki részleteket olvasott fel az ő ötlete alapján született és címszereplésével Bristolban futó Dr. Semmelweis című színdarabból. A darab fő cselekménye az a sokszor keserves és jórészt hiábavaló küzdelem, amelyet a gyermekágyi láz okát és ellenszerét felismerő Semmelweis Ignác folytatott kora orvostársadalmával az általa kidolgozott életmentő fertőzés-megelőzési és higiéniai módszerek elfogadtatásáért.

 

 hirdetes_810x300  

A szobrot Colin Bailey professzor, a Queen Mary Egyetem elnöke és Kumin Ferenc londoni magyar nagykövet avatta fel.

 

Semmelweis Ignácnak számos külföldi városban van szobra, köztük Tokióban, Krakkóban, Chicagóban és Bécsben, de a londoni Queen Mary Egyetem orvosi kara az első brit egyetemi orvostudományi intézet, ahol a tragikus sorsú magyar orvosnak szobrot állítottak.

 

MTI

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.