Nyitókép forrása: mti/illusztráció

 

A Vénusz és a Szaturnusz szoros együttállása figyelhető meg vasárnap, hétfőtől pedig a Naprendszer csaknem összes bolygója látható lesz majd egymás után sorakozva a koraesti égbolton.

 

A Svábhegyi Csillagvizsgáló közleménye szerint a Vénusz és a Szaturnusz együttállását vasárnap naplemente után, 17:30-kor érdemes majd megfigyelni. A jelenség szabad szemmel és binokulárral egyaránt látható lesz a délnyugati égbolton.

 

Távcsöves megfigyelés esetén a Vénusz korongja 200-szor fényesebbnek látszik majd, mint a Szaturnusz sápadt ovális korongja.

 

 hirdetes_810x300  

Ezt követően január 23. és 30. között látványos bolygósorakozó látható az égbolton. A Merkúr és a Föld kivételével a Naprendszer összes planétája egy 110 fok hosszú ív mentén, szabályosan, egy vonalban sorakozik majd naplemente után a sötétedő esti égen.

 

A látványt fokozza, hogy a Fiastyúk szabad szemmel is megfigyelhető csillaghalmaza is beáll a bolygók vonalába.

 

A Svábhegyi Csillagvizsgáló január 25-én és 26-án kiemelt programot szervez a bolygósorakozót távcsővel megfigyelni vágyók számára, melynek részleteiről a csillagvizsgáló honlapján (svabhegyicsillagvizsgalo.hu) tájékozódhatnak az érdeklődők.

 

 

MTI

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!