Nyitókép: SITA/Marko Erd

 

A postai szolgáltatások sem kerülik el az általános áremelést. Az embereknek, cégeknek és szervezetek egy év után ismét többet kell fizetniük ezekért a szolgáltatásokért. Az Elektronikus Kommunikáció Szabályozásáért és Postai Szolgáltatásokért Felelős Hivatal (ÚREKPS) javaslatot nyújtott be egy új intézkedésre, amely meghatározza az egyetemes szolgáltatások és a belföldi postai fizetési rendszerek árszabályozási körét és maximális árát.

 

A postai szolgáltatások teljes árnövekedése március 1-jétől 16,91%-os lesz. Az elektronikus feladóív (ePodací hárok) használata esetén az ajánlott küldemények ára átlagosan 13,39%-kal, a hivatalos küldemények ára 11,63%-kal emelkedik a jelenlegi árakhoz képest.

 

Növekvő egységköltségek

 

 hirdetes_300x300  

A postai szolgáltatások árának emelését a Szlovák Posta állami cég javasolta egyetemes szolgáltatóként.

 

 „A tarifák kiigazítás a folyamatosan csökkenő postai szolgáltatások – elsősorban a levélküldemények, az egyetemes szolgáltatás keretében kézbesített csomagok és a postai fizetési rendszer keretében – miatt megnövekedett egységköltségekre reagál, egyúttal figyelembe veszi a visszaesést az egyetemes szolgáltatásokból származó bevételből”

 

– indokolta a szabályozó.

 

„A javasolt változások hozzájárulnak ahhoz, hogy a Szlovák Posta stabilizálja a foglalkoztatását, biztosítsa az egyetemes szolgáltatást és postai fizetési rendszert, valamint meg tudja valósítani a fejlesztési projekteket”

 

– szögezte le a hivatal.

 

Emelkedik az 1. és 2. osztályú levelek ára

 

A közönséges 1. osztályú levelek ára 0,20 eurótól 0,40 euróig, a 2. osztályú leveleké 0,10 eurótól 0,20 euróig emelkedik. A 20 grammig terjedő levelek kategóriája megszűnik, az alacsony igénybevétel miatt a rendes levél kategóriájába sorolják be. A leggyakrabban használt, legfeljebb 50 grammos 2. osztályú levél ára 0,15 euróval emelkedik, az ajánlott levél feladása 0,20 euróval drágul.

 

„Az 1. és 2. osztályú levelek, valamint az ajánlott szolgáltatás drágulása az ajánlott levél, a biztosított levél és a hivatalos küldemény árában is megjelenik, míg az ajánlott küldemények elektronikus feladóíven (ePodací hárok) keresztül történő feladása olcsóbb lesz, hogy ezzel motiválják az ügyfeleket az elektronikus feladóív használatára”

 

– magyarázta a szabályozó.

 

Az elektronikus feladóív használatával a levelek esetében 0,40 eurót, csomagok esetében pedig 0,70 eurót lehet majd megtakarítani minden egyes ajánlott küldeménynél. Az áremelés a postai fizetési rendszerben csak a 30-tól 300 euróig terjedő kategóriára vonatkozik, illetve a címre szóló postai utalványnál 1500 euróig, a 150 euróig terjedő kategória pedig megszűnik.

 

SITA, Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!