Nyitókép: Körkép.sk

 

Ha lakóépületünket felújítják, bizony jó tudni, a folyamat mivel jár. Tizenkét emeletes lakótelepi házunkon az elmúlt három hónapban nem mindennapi munka ment végbe, ugyanis annak erkélyeit újították fel. Az ember közvetlen környezetében nem mindennapos az ilyen jellegű renoválás, ezért a szakmán kívüliek érdekesnek találhatják. 45 éves tömbházunk erkélyeit málladozóra emésztette a múló idő, így annak felújítása szükségszerű, elkerülhetetlen volt.

 

A téma megvitatására, elfogadására, valamint a tudnivalók ismertetésére a munkafolyamat tervezése és megkezdése előtt természetesen lakógyűlést hívtak össze.

 

  hirdetes_300x300   

A jóváhagyást követően a ház lakóinak elsődleges feladata volt, hogy a munka megkezdése előtt lakásuk erkélyéről távolítsák el az ott elhelyezett tárgyakat, tegyék szabaddá annak egész felületét.

 

A ház erkélyeinek egységes felújítása azoknak a lakóknak okozott némi bosszúságot, akik a korábbi időben saját maguk azt felújítatták, esetleg be is építették. Tanulság tehát a tömbházakban lakóknak, mielőtt saját maguk ilyen munkálatba fognak, érdeklődjenek, nem kerül-e sor egységes renoválásra.

 

Az egész munkafolyamat teljesen külsődlegesen ment végbe, a dolgozók a lakások belső terét semmiféle mozgással nem érintették.

 

 

Legelső fázisként a házat körbeállványozták, egészen a 12. emeletig, és az építőmunkások ezeken az állványokon közlekedtek. Az építőanyagot pedig egy rögzített csiga, és a rajta mozgó kötél segítségével juttatták fel mindegyik emeletre, vödrökben, és a hulladék ugyanígy került le a talajra. Bámulatos látvány volt ennek figyelése, az ember elképzelhette, hogy tán sok ezer évvel ezelőtt is ezzel az egyszerű munkamódszerrel építhették a hatalmas piramisokat. Bár egyes források úgy írják, az első csigasort Arkhimédész ókori természettudós készítette el.

 

Az eredeti, régi csempe, beton eltávolítása

 

Szó, ami szó, érdekes volt megtapasztalni, hogy most, a 21. században, az ember néhány ezer éves, ókori megoldásokhoz folyamodik. Persze ez egyáltalán nem negatív kritika a munka folyamatának irányába, csupán gondolatokat ébreszt a technika fejlődősének folyamatáról.

 

Az állványozást követően elsőként a balkonok régi talaját távolították el. Meg kell mondani, ez a fázis bizony nem volt egyszerű a munkavégzők mellett az itthon tartózkodó lakóknak sem, mert a folyamat néhány napig hatalmas robajjal, hangzavarral járt. Dübörgött, rengett az egész épület – de hát mit lehet tenni, ez a bontás velejárója. Akik éppen megtehették, elutaztak néhány napos szabadságra.

 

Mindent vödrökben szállítottak le és fel

 

A későbbi munkafolyamatok már nem zavarták a lakók nyugalmát, a szakemberek az állványokon keresztül érkeztek a balkonokra, hogy végezzék tennivalójukat.

 

A régi talaj romjainak eltakarítását követően az esővíz-csatornákat helyezték el, majd pedig a talaj újrabetonozására került sor. Ezt követte az erkély oldalfalainak befestése, és végül az új csempék lerakása.

 

A munkások az állványon közlekedtek

 

A balkon falainak befestése

 

Új betonréteg
Csempézés

 

Az elkészült erkély

 

A felújítás befejezését követően az állványzatot folyamatosan szétbontották, előbb a ház nyugati oldalán, majd a keletin, végül a délin. Az erkélyek felújítása szeptember legelején kezdődött, befejezésének időpontját pedig december végére tűzték ki, ám a lakók nagy örömére a munka már november utolsó hetében befejeződött.

 

 

Buday Mária

A képek a szerző felvételei.

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 2 olvasónak tetszik ez a cikk.