Nyitókép: wikipedia

 

Miközben egyesek platformokról, azok egymáshoz való viszonyáról, a párt megnevezéséről vitáznak, a parlamentben már javában zajlik a választási kampány. Mert nem lehet másnak nevezni azt a látszólagos naivitást, amivel a liberálisok egyik képviselője, Tomáš Valášek próbálkozott.

 

Nevezetesen, hogy tiltsák be a Jozef Tiso nevével fémjelzett utcanév használatát, mivel ezzel rehabilitálják a második világháború alatti fasiszta szlovák állam akkori államfőjét. Szlovákiában ugyanis Zsolnától nem messze egy kis községben van ilyen utcanév. A gond mint általában mindig, most is a részletekben lakozik.

 

Prokurátor vyzval na zmenu názvu ulice Dr. Jozefa Tisu vo Varíne, takéto pomenovanie je v rozpore so zákonom - Webnoviny.sk
Kép forrása: SITA

 

Jozef Tiso fasiszta volt, Hitler egykori csicskása, aki emberi életek ezreiért volt felelős. Hogy nem érdemel utcanevet, nem képezheti vita tárgyát. A probléma abból adódik, hogy a Jozef Tiso utca, mint köztéri megnevezés betiltását olyan körmönfont módon terjesztette be a Progresszív Szlovákiához tartozó független képviselő, Tomáš Valášek, ami adott esetben mártírpolitikusunk, Esterházy János nevét viselő köztéri területek megnevezését is lehetetlenné tenné.

 hirdetes_810x300  

 

Valášek törvénymódosításában ugyanis az szerepel, hogy nem nevezhető el utca vagy köztéri terület olyan politikusról, aki az 1939–1945 közötti szlovák állam fasiszta, náci vagy kommunista ideológiáját hirdette. A tiltás alól kivételt képeznek azon személyek, akik aktívan szembeszálltak a rendszerrel.

 

Amennyiben olyan személy neve merülne fel, akivel kapcsolatban nem egyértelmű a státusza (a szlovákok részéről Esterházy garantáltan beleesne ebbe a halmazba), akkor a Nemzeti Emlékezet Intézetéhez kell fordulni, mely 90 napon belül átvilágítja és indoklást küld az adott személyről.

 

Hogy mit gondolnak a szlovákok Esterházyról, annak illusztrálására a Szlovák Tudományos Akadémia Történeti Intézetének nyilatkozatát hívjuk segítségül, melyben leírnak mindent, csak jó szót nem Esterházyval kapcsolatban.

 

Erre próbálta meg felhívni a figyelmet parlamenti felszólalásában Gyimesi György is.

 

 

Az OĽaNO magyar parlamenti képviselője elmondta, hogy a Tiso utcanév probléma, és nem volna szabad, hogy ilyen megnevezés legyen az országban. Ugyanakkor nehezményezte, hogy a liberális, progresszív erők atombombával mennek verebet lőni, és Tiso miatt adott esetben akár az Esterházy János utcanevet is betiltanánk, miközben Esterházy egyedüliként szavazott a zsidók deportálása ellen. Gyimesi szerint ez az előterjesztő részéről arról tanúskodik, hogy nem tiszteli Szlovákia történelmi mútját, mi több, ki is törölné azt.

 

Valášek tervezete végül nem kapott többséget, így nem lett elfogadva. Hogy ki hogyan szavazott, az ITT megnézhető.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 12 olvasónak tetszik ez a cikk.