Nyitókép forrása: pravda.sk

 

Újfajta, kis zöld nyilat ábrázoló tábla jelent meg egynémely közlekedési jelzőlámpánál, konkrétan a piros jelzőfény mellet. Az újítással a sofőrök egyre gyakrabban találkozhatnak a kereszteződésekben. Ahol ezt látni, ott piros esetén is lehetőség van jobbra kanyarodni.

 

A 2020-ban módosított közlekedési szabályzat szerint a zöld nyíl azt jelzi, hogy a sofőr a kereszteződésben betérhet jobbra akkor is, ha a szemafor piros lámpája ég, de ezt csak a jobboldali sávból teheti meg, és csak úgy, hogy azzal ne veszélyeztesse a közlekedés többi résztvevőjét. Adott esetben a zöld nyíl hatályát korlátozni lehet a kerékpárosokra.

 

Fotó: Pravda

 

Ha a tábla csak a kerékpárosokra vonatkozik, akkor így néz ki:

 hirdetes_810x300  

 

Forrás: SSC

 

Az új jelzés egyik fontos szabálya, hogy jobbra fordulás esetén meg kell állni a kereszteződésben. Ha megállás nélkül fordulunk le jobbra, akkor szabályt szegünk, mert a tábla nem mentesít minket a piros lámpa „állj” felszólítása alól. Megállás nélküli bekanyarodás esetén tehát olyan hibát követnénk el, mintha áthajtottunk volna a piroson. Ez pedig 60 eurótól akár 300 euróig terjedő pénzbírsággal is büntethető. Ha megállunk, de jobbra kanyarodás közben veszélyeztetjük az ott közlekedő kerékpárosokat, gyalogosokat vagy másokat, akkor 150 eurós pénzbírságot is kiróhatnak ránk.

 

Körkép.sk, pravda.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.