Nyitókép: dpa via cicero.de

 

Mindannyiunknak meg kell kettőznünk erőfeszítéseinket a migrációs és menekültügyi paktum elfogadása és a közép-mediterrán térségére vonatkozó migrációs cselekvési terv terén – írta a Twitteren Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke, arra reagálva, hogy vasárnap többen ismét a tengerbe vesztek a dél-olaszországi Calabria partjainál.

 

Az elnök azt írta, mélyen elszomorítja a szörnyű hajótörés, és tragédiának nevezte az ártatlan emberek halálát. Tavaly novemberben az Európai Bizottság a közép-mediterrán régióra vonatkozó cselekvési tervet javasolt miután az ezen az útvonalon érkező illegális migránsok száma tavaly mintegy 50 százalékkal nőtt: mintegy 90 ezer migráns érkezett ezen az útvonalon.

 

A február első hetében tartott legutóbbi uniós csúcson a tagállami vezetők több konkrét és gyakorlati lépés megtételében egyeztek meg, köztük határvédelmi eszközök, például gépjárművek, őrtornyok és a felügyeleti technológia uniós finanszírozásának növelésében. Hangsúlyozták továbbá, hogy az új uniós migrációs és menekültügyi csomag véglegesítésére van szükség, amelyet az Európai Bizottság 2020 szeptemberében mutatott be.

 

A paktum, amely új megközelítést vázol fel a migrációs kihívásokra adandó válaszok tekintetében, három alappilléren nyugszik: az új eljárások bevezetésén, a rugalmas felelősségmegosztáson és szolidaritás elvén, valamint a más országokkal való partnerségek kiépítésén és erősítésén.

 

MTI

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!