Nyitókép: transilvaniareporter.ro (a kép illusztráció)

 

Magyar nemzetisége miatt utasította el egy nő fuvarozását egy kolozsvári taxis, akit megbírságoltak magyarellenes tettéért. Emil Boc polgármester szerint elszigetelt esetről van szó.

 

A magyar nemzetiségű nő közösségi oldalán számolt be a kedden este történt esetről, bejegyzésére a Stiri de Cluj román hírportál figyelt fel. Azt írta: a taxis azzal az indokkal tagadta meg tőle a fuvart, hogy „hazátlanokat nem szállít”. A román „bozgoroaice” kifejezést használta, amellyel nacionalista románok sértő szándékkal romániai magyarokat illetnek, és amely hazátlant jelent. Emellett trágár szavakkal is illette az elutasított klienst.

 

A Krónika közéleti portál a panaszost, az 58 éves Kerekes Margitot is megszólaltatta, aki elmondta: lányát és kisunokáját látogatta meg a város Hajnal negyedében, onnan akart hazataxizni, de a taxis nem értette az általa bemondott címet, útvonalat.

hirdetes_starlux810x300

 

„A beszédemen (.) érződött, hogy magyar vagyok, és valószínűleg ez dühítette fel. Trágár szavakkal rám rivallt, hogy szálljak ki a kocsiból, mert nem visz sehova.”

 

– idézte a nőt a Krónika. Miután az eset a sajtóban megjelent, a polgármesteri hivatal ötezer lejre (379 ezer forint) bírságolta a taxist magyarellenes magatartása miatt. A kolozsvári Terra Fan taxitársaság közölte, hogy megszakította az együttműködést a bepanaszolt sofőrrel: „ez rendkívül sajnálatos, égbekiáltó eset, amit nem tolerálunk” – szögezte le taxitársaság ügyvezetője csütörtökön a Krónikának. Vasile Inovan elmondta, „problémás” taxisról van szó, akinél már korábban is felmerültek fegyelmi és szakmai kihágások.

 

„Megszakítjuk az együttműködésünket ezzel az emberrel, aki a továbbiakban nem részesül taxitársaságunk diszpécserszolgálatában.”

 

– mondta az ügyvezető, aki szerint a társaság érdekvédelmi szervezete is kivizsgálja az esetet. A történtekre Emil Boc polgármester is reagált, „elfogadhatatlannak” nevezve a taxis magatartását. Az elöljáró a Napoca FM rádiónak úgy nyilatkozott: elszigetelt esetről van szó, ami nem jellemző a kolozsvári taxisokra, így igazságtalan lenne általánosítani.

 

„Elszigetelt esetként kell kezelni, amelyet nem tolerálok, és nem fogadok el, ezért ötezer lejre bírságoltuk a taxist, és a következő kihágásnál az engedélyét is bevonjuk vagy felfüggesztjük.”

 

– mondta a rádióműsorban a polgármester. Emil Boc hangsúlyozta: nem szabad elnézni az ilyen eseteket, „a tolerancia olyan elv, amire minden kolozsvárinak törekednie kell”, hiszen Kolozsvárt a multikulturalitása „tette azzá, ami ma”. Hozzáfűzte: a legkisebb kihágásokat is büntetni kell, ugyanis „ha hagyjuk a kis dolgokat összegyűlni”, az etnikai konfliktusokhoz, akár háborúhoz is vezethetnek.

 

Kolozsváron szórványosan az elmúlt években is előfordult, hogy magyar nemzetisége miatt diszkrimináltak embereket. 2016-ban a kolozsvári gyerekklinikán egy háromszéki kislányt sértegetett hiányos román nyelvtudása miatt az ügyeletes orvos, az eset nyomán a szakembert és a kórházat is megbírságolták.

 

MTI

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!