Nyitókép forrása: MTI/ Komka Peter

 

Esterházy Jánosra, a szlovákiai magyarság egykori politikai vezetőjére emlékeztek szombaton Prágában.

 

Az immár hagyományossá vált megemlékezést, amelyet a kommunista rendszer áldozatainak a Motol köztemetőben létrehozott emlékhelyén tartottak, a prágai Esterházy János Társulás a Keresztény és Emberi Értékekért, a Coexistentia politikai mozgalom Esterházy János Emlékbizottsága, valamint a Prágai Magyar Katolikus Plébánia szervezte meg a tragikusan elhunyt politikus halálának 66. évfordulója alkalmából.

 

A csehországi magyar társadalmi szervezetek, illetve a prágai magyar nagykövetség képviselői koszorúkat és virágokat helyeztek el Esterházy János emléktáblájánál. Koszorút helyeztek el az emlékhelyen a Szövetség a Közös Célokért szlovákiai civil szervezet képviselői is.

 

Az emlékünnepségen elhangzott beszédek egybehangzóan méltatták Esterházy János életét és munkásságát. Szakács Panni, az Esterházy János Társaság új elnöke egy Wass Albert-vers elszavalásával nyitotta meg az ünnepséget, míg Gubík László, a szlovákiai Szövetség a Közös Célokért elnöke egyebek között arra emlékeztette a résztvevőket, hogy a közelmúltban elhunyt Duray Miklós, aki a szocialista rendszerben a csehszlovákiai magyarság érdekeinek legfőbb képviselője volt. Emlékét Esterházy Jánoséhoz hasonlóan szintén meg kell őrizni – húzta alá Gubík László.

 

A megemlékezés végén a néhány tucatnyi résztvevő közösen elénekelte a magyar himnuszt.

 

A kegyeleti emlékhelyet a csehországi Politikai Foglyok Konföderációja alakította ki az 1989-es rendszerváltás után a motoli temető azon részén, ahol a hatvanas években a volt politikai rendszer többtucatnyi áldozatát névtelenül elhantolták. Az 1901-ben született és 1957-ben a morvaországi Mírov várbörtönében elhalálozott Esterházy János urnája a hatvanas évek elején került az akkor még névtelen tömegsírba.

 

A több mint egy évtizede átalakított motoli központi emlékművön két áldozat neve szerepel: Josef Bryx volt háborús pilótáé, aki a munkatáborokban meghaltakat, valamint Esterházy Jánosé, a szlovákiai magyarság egykori vezetőjéé, aki a kommunista börtönökben meghalt politikai foglyokat jelképezi.

 

MTI

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!