Nyitókép: youtube.com

 

Balra tartó automobilok és felvonuló lovasrendőrök, bátor bringások és csilingelő villamosok, nagykabátos urak és kalapos hölgyek – elénk tárul a háború előtti Budapest utcai valósága az amerikai Fox hangos filmhíradójában.

 

Nincs túl sok ismert filmfelvétel a 2. világháború előtti, rég letűnt korszak Magyarországáról, a vidékről vagy Budapestről. Különösen nincs nagy választék hanggal rendelkező, hétköznapi utcai filmfelvételekből. Éppen ezért nagy kincs minden ilyen előkerülő kordokumentum – írja a mandiner.hu.

 

A YouTube-on Benedek Tamás felhasználó osztotta meg a Budapest utcáiról készült, 1930-as amerikai filmhíradót. A felvételen nagyrészt a budapesti lovasrendőrök felvonulása látható – de talán náluk is érdekesebb a környezet, a korabeli, valóságos Budapest megörökítése, az akkori hirdetésekkel, automobilokkal, öreg villamosokkal, bámészkodó férfiakkal, nőkkel és gyerekekkel – és a videó különlegességeként – a beszűrődő zajokkal és emberi hangokkal, beszélgetésfoszlányokkal, a mainál ízesebb magyar nyelven.

 

 hirdetes_810x300  

Ennél reálisabb pillanatképeket talán nem is találhatunk a majdnem száz évvel ezelőtti magyarországi valóságról, amikor még bőven Horthy Miklós volt a kormányzó, Bethlen István a miniszterelnök, s épp fénykorukat élték a 20. század első felének nagy magyar költői és írói.

 

A videó alatt Benedek arról ír:

 

„Ez a film több szempontból is különleges: egyrészt vágatlan képsorokat láthatunk Budapestről, másrészt hanggal rendelkezik, ami ekkor újdonságnak számított. A felvételek segítségével ritka bepillantást nyerhetünk a korabeli város életébe. Az anyag a Fox hangos híradó számára készült 1930 április 12-én (a korabeli újságcikkek szerint a felvétel 1930.04.11-én, pénteken készült). Az eredeti kameranegatívok Dél-Karolinai Egyetem mozgóképes gyűjteményében maradtak fent.”

 

Korabeli újságcikkeket is közöl a felvételekről:

 

Budapesti Hírlap, 1930.04.11 (péntek) Csütörtökön déli tizenkét órakor érdekes hangosfilm-felvétel színhelye volt a parlament előtti nagy tér, ahol a Fox Movieton filmriportere készített hangos filmfelvételt a budapesti lovasrendőrökről. A felvételen megjelent Bezegh-Huszágh Miklós főkapitány Andrélca Károly főkapitányhelyettes kíséretében. Míg a főkapitány a kivonult lovasrendőrosztag vezetőjének jelentését fogadta, azalatt egy teherautó tetejére szerelték fel a hangos híradó fölvevő-készüléket, majd a kerékpáros rendőrök körülzárták a teret, ahol a felvétel készült. A moziopératőr rögtön megkezdte a felvételt. Vezényszóra ugrottak nyeregbe előírásosan a lovasrendőrök, majd háromszoros vigyázz kürtszó és trombiták harsogása mellett vonultak el feszesen a szakaszok a hangosfilm-fölvevő gép előtt. Több mint egy negyed óra hosszat tartott a felvétel, amely érdekes és mozgalmas.

 

Magyarország, 1930.04.11 (péntek) (Száz lovasrendőr hangosfilmen a parlament előtt.) Nagy feltűnést keltett ma délben száznégy díszruhát lovasrendőr felvonulása a Rákóczi úton, a Károly király úton és Vilmos császár úton.

Rengeteg nézője akadt a szép látványnak, hatalmas tömeg kísérte a díszszázadot útvonalán.

 

Miután ma délre semmilyen ünnepély nem volt jelezve, többen érdeklődtek, hogy mi volt az oka a felvonulásnak. A parlament előtt a Dunaparton hangosfilm felvételt készítettek róluk propagandacélból.

 

8 órai Újság, 1930.04.11 (péntek), Hangosfilmet készítettek ma a budapesti lovasrendőrökről.”

 

 

mandiner.hu

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!