Nyitókép: Kiskőrös, 2023. március 15. A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök beszédet mond az 1848-49-es forradalom és szabadságharc kitörésének 175. évfordulója alkalmából rendezett ünnepi megemlékezésen Kiskőrösön, Petőfi Sándor szülőháza előtt 2023. március 15-én. MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher

 

Idén március 15-én Kiskőrösön, Petőfi Sándor szülőházánál mondott beszédet Orbán Viktor. A választás nem véletlen, 2023-ban több esemény és programsorozat is tiszteleg a 200 éve született költőgéniusz előtt. A kormányfő az 1848/49-es forradalom és szabadságharc évfordulóján tartott ünnepségen kiemelte: a magyar szabadság hatalmas menete – bár tett néha vargabetűt és olykor zsákutcába is tévedt az elmúlt kétszáz évben – ma is tart.

 

Orbán Viktor a 200 évvel ezelőtt született Petőfi Sándor életútját úgy jellemezte: „egy 26 éves röppálya a magyar égbolton, amely mély Magyarországból indul, és a csillagösvényen végződik”. Egy villanás, amelyet saját nemzete, lélegzetvisszafojtva  követ és csodál – tette hozzá.

 

„Petőfi Sándor a mi szerelmetes fiunk. Minden magyar gyermekkora óta tud legalább egy verssort tőle. Ezért nem kell kimondani, szavak nélkül is tudjuk: minden magyarban van egy kis Petőfi és Petőfiben ott van minden magyar” – fogalmazott.

 

Arra is kitért: amikor Petőfi megszületik, Kölcsey éppen véglegezi a Himnuszt, majd huszonöt évvel ezután, 1848-ban Magyarország már nem ugyanaz az ország, hanem fejét felemelő, felegyenesedő nemzet, amely önbizalommal tekint szét az európai népek világában.

  hirdetes_300x300   

 

Mit kezdjünk a visszanyert önbecsülésünkkel, megtöbbszörözött erőnkkel? – a kormányfő szavai szerint a 19. század közepének Magyarországa is kereste, hogy merre szabjunk irányt a hazának. Hangsúlyozta: ezt a várva várt keresett szót, és irányt Petőfi adta meg a hazának.

 

Azért nem ununk rá március 15-ére, mert ez egy nagy közös születésnap – fogalmazott Orbán Viktor. Hozzátette: Kiskőrösről indult el a nemzet nagy menetelése is. Dicsőség a Petrovics családnak! – mondta a kormányfő.

 

„Ha két magyar összetalálkozik, jó esély van arra, hogy perceken belül három véleményen legyenek” – fogalmazott a miniszterelnök, hozzátéve: Petőfiben egyetértés van. „Egy olyan józan nép esetében, mint mi vagyunk, meglepő, de irodalom nélkül nincs magyar élet” – tette hozzá.

 

Orbán Viktor szerint azért van egyetértés Petőfi kapcsán, mert a szabadságnak nagy világnyelve van, és a szabadság magyar nyelvjárását Petőfi teremtette meg.

 

A magyar a szabadság legsikerültebb nyelve

 

fogalmazott a miniszterelnök, megjegyezve: több mint 200 nyelvre fordították le Petőfit verseit. „Sosem hagyta el a keresztényvilág erőterét. Tudta, hogy a szabadság, egyenlőség, testvériség parancsolata a hit mellett érvényes” – tette hozzá.

 

Kiskőrös, 2023. március 15. A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök beszédet mond az 1848-49-es forradalom és szabadságharc kitörésének 175. évfordulója alkalmából rendezett ünnepi megemlékezésen Kiskőrösön, Petőfi Sándor szülőháza előtt 2023. március 15-én. MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher

 

A költőgéniusz pályáját illetően a kormányfő azt mondta: csak 5 év adatott neki, és Petőfi életműve mégis teljes. Orbán Viktor szerint Petőfi életművét az tette teljessé, hogy maradéktalanul megfizette a hazának, amit verseiben vállalt. „Mi is úgy szeretnénk távozni a világból, hogy minden nekünk kirótt kötelességet teljesítettünk” – jegyezte meg.

 

A miniszterelnök szerint a magyar szabadság hatalmas menete ma is tart. Még ha nem is látjuk, Petőfi ebben a menetben ma is itt van velünk – tette hozzá.

 

„Látjuk, ahogy fellázad, amikor idegenek akarják megmondani a magyaroknak, hogyan éljenek. Látjuk, ahogy szembefordul a világ hatalmasaival, akik újra be akarják olvasztani a magyarokat egy európai szuperállamba. Látjuk, ahogy odakanyarintja a 12 pont elé, hogy legyen béke”

 

fogalmazott a kormányfő.

 

„Sohasem fogjuk megengedni, hogy a szabadság zászlaját kicsavarják a magyarok kezéből. Nem fogjuk hagyni, és nem is fog sikerülni, mert minden magyarban van egy kis Petőfi”

 

zárta beszédét a miniszterelnök.

 

 

mandiner.hu, MTI

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!