Nyitókép forrása: Körkép.sk/KL

 

A viszonylag nyugodt és még viszonylag kellemes vasárnapi időjárás után a jövő hét elején rendkívül gyorsan romlik majd az idő. Egy ciklon orkán erejű szelet, jelentős csapadékot, északon havazást, sőt, még hóvihart is hoz térségünkbe.

 

A hétvégén csak nagyjából 5 fokos lehűlést érzékelhettünk a pénteken érkező hidegfront hatására. Ám néhány óra múlva újabb hidegfront érkezik, ami már sokkal látványosabban és kellemetlenebb módon befolyásolja majd az időjárásunkat.

 

Hétfőn érkezik a szél, ami az ország legnagyobb részén viharos erejű lesz. A Szlovák Meteorológiai Intézet első-, másod- és a Tátrában harmadfokú riasztást adott ki a szél miatt. A Duna menti alföldön, illetve Kassa megyében 65–85 kilométer/órás széllökésekre figyelmeztetnek, hétfő délelőtt 10 órától másodfokú riasztás lesz érvényben. A Kelet-szlovákiai-alföldön akár 105 kilométeres széllökések is előfordulhatnak.

 

 hirdetes_810x300  

A Lévai járástól a Nagyrőcei járásig „csak” elsőfokú riasztás lesz, ám ez is 60–80 km/órás széllökéseket jelent. Az ország keleti felének déli járásaiban nem csak a szél okoz majd problémákat. Elsőfokú riasztás lesz érvényben a csapadék várható mennyisége miatt.

 

A déli járások közül a Losonci, a Rimaszombati, a Nagyrőcei, a Rozsnyói, a Kassa vidéki, a Tőketerebesi és Nagymihályi járásokban hétfő hajnaltól 25–30 mm-nyi esőre figyelmeztet a meteorológiai szolgálat.

 

A Tátrában vörös riasztást rendelnek el hétfő délután, ott a 110–150 km/órás orkán erejű széllökések mellett havazásra, hóátfúvásokra, de még hóviharokra is számítani kell.

 

Hétfőre virradó éjjel a széllel és a csapadékkal a mostaninál jelentősen hűvösebb légtömegek is érkeznek a Kárpát-medencébe. Ennek következtében már a hét első napján 500, majd délután 300 méterre csökken a hóhatár. Kedden már az alföldeken is havazhat.

 

Körkép.sk, iMeteo.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!