Nyitókép: Körkép.sk

 

Sőreg a Losonci járás legdélebben fekvő községe, 365 lakosának 77 százaléka magyar nemzetiségű. Picit félreeső hely, de a dimbes-dombos Bolhád erdőkkel borított vidékébe való beágyazottsága vonzóvá teszi a látogatók számára. Páratlan panorámáját kiemeli a szép templom látványa és a falu fölé emelkedő sziklavár, amely tulajdonképpen nem is vár.

 

Bagolyvár – alatta a falu

 

A Bagolyvár alatt most egy érdekes rendezvény zajlott. Veterán autók találkozójára került sor a kicsiny faluban. A májusi gyönyörű időben dőlt a nép, az érdeklődők ellepték a kultúrház körüli teret. Jöttek, hozták kicsiny családjukat, nézegették a jobbára már elfelejtett autócsodákat. Jöttek az idősebbek is, akik egy-egy csoda mellett megállva emlegették a régi időket, amikor megvették életük első kocsiját, életük álmát.

 hirdetes_810x300  

 

Mert bizony lehet most akármilyen autója az embernek, azt, a legelsőt, azt nem lehet soha elfelejteni”

 

– mondogatták meggyőződéssel egymásnak.

 

A rendezvény ötletgazdája, főszervezője Mede Richárd. Megtudtuk tőle, hogy a mostani versenyen 47 autó és 25 motorbicikli vesz részt. Az értékelést szakmai zsűri végezte, három járművet díjaztak.

 

 

Megkérdeztük azt is, honnan jött az ötlet, mióta csinálja ezt a borzasztóan nagy energiát, türelmet és kitartást igénylő munkát?

 

Nagyapámtól örököltem egy 408-as Moszkvicsot. Mire rendbe raktam, az alkatrészek összeszerzése folytán megismerkedtem jó pár veterános szakival. Kedvet kaptam és középiskolás osztálytársakkal megrendeztük az első találkozót, amit érdeklődés kísért az első pillanattól. Azóta minden évben megrendeztük, az idei a 9. évad, de két év a COVID végett kimaradt. Kb. 100 érdeklődővel kezdtük, a mostani 1000-nél tart, aminek nagyon örülök. Úgy látom, a rendezvény már kinőtte magát és a kultúrház udvarát. Jövőre, a tizedik, jubileumi találkozónkat talán nagyobb térben rendezzük meg. Ahogy illik, tokkal és vonóval. Örülök a sok támogatónak, örülök a sok segítőnek, akiknek csak megköszönni tudom a segítséget és a támogatást”

 

– mondta el a Körkép.sk-nak a főszervező.

 

Mede Richard főszervező és csapata

 

Megkérdeztük a résztvevők egyikét, Pataki József nyugdíjast is, aki Ajnácskőről jött a családdal, hogy tetszett neki a rendezvény?

 

Én jól szórakozom, megnézegetem a kocsikat, motorokat, nosztalgiázom kicsit. Az idő kedvez nekünk, sokan vannak. De úgy jó, úgy szeretem, minél több a nép. Olyan vásárias a hangulat. Csak gratulálni tudok a szervezőknek”

 

– mondta sietve, mert már húzza-vonja a kezét az onoka a játékos sátor felé.

 

 

A díjak átadása után hagyományosan felvonult a veterán társaság, majd felsorakoztak a közeli Ajnácskőn, egy másik ősi vár alatt. Hadd nézelődjön, hadd nosztalgiázzon, hadd szórakozzon kicsit a vidék többi népe is.

 

 

Mede Géza

Képek a szerző felvételei

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 134 olvasónak tetszik ez a cikk.