Nyitókép: Facebook/ZSSK

 

A Szlovák Vasúttársaság (ZSSK) idén hosszabb ideig és gyakrabban – május 3-tól október 7-ig –, heti három alkalommal üzemelteti az autóvonatokat a horvátországi Splitbe. Tavaly szeptemberig hetente kétszer közlekedtek az Adriai-tengerhez.

 

Szerda délután indultak el az első utasok a pozsonyi főpályaudvarról, a vonat több mint félig volt tele. A ZSSK osztrák partnerével, az Österreichische Bundesbahnennel (ÖBB) együttműködve immár harmadik éve működteti az autóvonatokat.

 

Az utasok száma évről évre növekszik

 hirdetes_810x300  

 

A szerdai napokon kívül ezek a szezonális vonatok Pozsonyból pénteken és vasárnap 15:53-kor indulnak, Splitből pedig hétfőn, csütörtökön és szombaton 17:20-kor indulnak vissza. A Dalmácia központjába vezető út körülbelül tizenhat órát vesz igénybe, a nyaralók pedig magukkal vihetik autóikat, motorjaikat és házi kedvenceiket is.

 

„A Splitbe szállított utasok száma évről évre növekszik. Érzékeljük, hogy a koronavírus-járvány után nagymértékben megnőtt az érdeklődés az ilyen típusú nyaralások iránt. Április közepén több jegy kelt el, mint tavaly egész évben. A legnagyobb érdeklődés az autók szállítása iránt van”

 

– tette hozzá Karol Martinček, a ZSSK kereskedelmi osztályának igazgatója.

 

 

Már éjszakai határellenőrzés sincs

 

A vonat befogadóképessége 60 ülőhely, 90 férőhely van a hálókocsiban és 60 hely van az alvókocsiban. Húsz hely van az autóknak és motoroknak, tíz-tíz Pozsonyból és Bécsből.

 

„A vasútállomás és az autórakodó terminál Splitben közvetlenül a város központjában található, szemben az egyes horvát szigetekre közlekedő hajók kikötői termináljával”

 

– mondta Tomáš Kováč, a a ZSSK szóvivője.

 

Jelenleg több mint kilencezer személyre szóló és csaknem 1500 járműre szóló jegy fogyott el ebben a szezonban Splitbe és vissza, ebből több mint négyszáz személygépkocsira és több mint ezer motorra szól.

 

„Január 1-je óta Horvátország a schengeni övezet része lett, így az utasoknak már nem kell átesniük az éjszakai határellenőrzésen”

 

– emlékeztetett Kováč, hozzátéve, hogy az ország idén év elején átállt a kunáról a közös európai fizetőeszközre, az euróra.

 

SITA

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 4 olvasónak tetszik ez a cikk.