Nyitókép forrása: flipboard.com

 

A francia Nantes futballklub pénzbírsággal sújtotta Musztafa Mohamed egyiptomi játékost, amiért az megtagadta a szivárványos dressz viselését a Toulouse elleni mérkőzésen. A mezen a homofóbia elleni fellépés jegyében szivárványszínű szám szerepelt.

 

Mohamed pénzbírságot kapott a döntéséért, a büntetés nagyságát a klub nem hozta nyilvánosságra, de a pénzt az SOS Homophobie LGBT-szervezet számlájára utalják át.

 

A Toulouse soraiban is akadt egy rebellis, ott a marokkói Zakaria Aboukhlal tagadta meg a pályára lépést az LMBTQ-s mezben személyes meggyőződésére hivatkozva. A sajtó ugyan csak őket emelte ki, de többen is voltak, akik az ideológiai kezdeményezés ellen tiltakozva inkább távol maradtak a pályától.

 

 hirdetes_400x285  

A francia kormányszóvivő, Olivier Veran élesen kritizálta a sportolókat. Úgy érvelt:

 

„Meg kell védenünk értékeinket, amelyek összekötnek minket és a sport egy eszköz, amely összeköt. A homofóbia nem lehetőség, hanem sértés”

 

fogalmazott.

 

A homofóbiaellenesnek beállított kezdeményezést harmadik éve tartják meg a homofóbia- és transzófiba elleni nemzetközi nap alkalmából. Ennek keretében minden első és második ligás csapat szivárványos mezt visel a mérkőzéseken és szirványosak a csapatkapitányok karszalagjai is. Minden évben számos sportoló tagadja meg a pályára lépést.

 

A szivárványos propaganda miatt maradt távol Donatian Gomis, a második ligás Guingamp szenegáli védője is.

 

France24.com

 

 

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!