Nyitókép: Mihalik Imre

 

A Balatoni Turizmus Szövetség idén tizedik alkalommal rendezte meg a Balaton Fagyija versenyt. Az esemény minden évben kiemelt médiafigyelmet kap, így nem csoda, hogy a korábbi nyertesek ikonikus turistacélpontokká váltak. Tizenkét Balaton környéki fagyizó, tizennyolc kézműves fagylaltkölteménnyel nevezett be.

 

A jubileumi versenyt rendhagyó módon egy adott időpontban és helyszínen, a gyenesdiási Bringatanya Fagyizóban rendezték meg, ahova a fagylaltmesterek nem a kész termékekkel érkeztek, hanem kora reggeltől „élőben” kellett elkészíteniük a kreációkat.

 

A versenykiírás fontos eleme, hogy a receptet a régió más cukrászdáival is megosszák a nyertesek, tehát itt nem arra kell törekedniük, hogy egy olyan ízkombinációt rakjanak össze, amit csak egy helyen lehet előállítani, hanem nyilvánossá tehetőnek és eladhatónak kell lennie az új íznek.

 hirdetes_810x300  

 

2023 győztes íze a homoktövises mangó sorbet lett, a balatonalmádi Amaretto Fagyizó kreációja. A mangó ugyan nem helyi, de a homoktövis egy bio minősítésű balatonújlaki ültetvényről érkezett az idei nyertes, a korábbi évek többszörös különdíjasa, Varga Tamás cukrászműhelyébe.

 

„A mangó édessége a homoktövis savasságával-citrusosságával keveredve hozza azt az ízt, amit szerettem volna elérni” – magyarázta a választását Varga Tamás, aki régóta dolgozik a homoktövissel, és többféle gyümölccsel, például eperrel is házasította már.

 

Az eddigi évek alapján úgy látják, a győztes ízt előállító egység forgalma egyértelműen nő, akár tíz-tizenöt százalékos forgalomnövekedést is hozhat a díj.

 

Egyre többen keresik a laktóz-, és gluténmentes alapanyagokból készült fagyikat, pont emiatt a marcaliból érkező Mester Cukrászda és Étterem egy vegán málnafagylalttal nevezett. „Az egészségtudatosság mindenképp megjelenik a fagylalt tekintetében is – véli Fekete Tamás. – A túl cukros vagy mesterséges adalékokkal teli hideg finomságok egyre kevésbé eladhatók, ezen a versenyen csak kézműves fagylaltok versenyezhetnek.”

 

A zsűri örömmel vette, hogy a különlegesebb alapanyagok is előkerültek. Így született a csilis fagyi vagy a céklás málna, illetve a különdíjas túrógombóc.

 

Egy gombóc fagylalt ára a Balatonnál idén 500-550 forint körül alakul, de több helyen meghaladja a 600 forintot.

 

Euronews

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!