Nyitókép: Facebook/screenshot

 

Sikerült megmenteni azt a medvét, akinek a fejére rászorult egy etetőhenger. Az állatot két hét keresés után a Rozsnyói járásban található Sztracena (Stratená) falu közelében találták meg – tájékoztatott a Szlovák Állami Természetvédelmi Hivatal (ŠOP).

 

A Barna Medve Akciócsoport elmondása szerint az állatnak 17 napig volt a fején a henger, és egészen az Alacsony-Tátrában található Fekete-Vágtól eljutott egészen a Szlovák Paradicsomig.

 

„Csak azért élte túl ilyen sokáig beszorult fejjel, mert az akadály ellenére megtanult vizet inni” – hangsúlyozta a csoport. Emlékeztetett arra, hogy az állatot elaltatták, levették a fejéről az etetőhengert, ellátták, majd visszaengedték a természetbe.

 hirdetes_300x300  

 

A műanyag etetődob vadon élő állatok, elsősorban vaddisznók számára szolgál. A tározó kb. 30 liter kukoricának van kialakítva. „A gyakorlat azonban azt mutatja, hogy az etetőhenger bebiztosítása más állatok, különösen a barna medvék ellen, nem elegendő” – magyarázták a természetvédők.

 

Az ehhez hasonló esetek a ŠOP szerint azt mutatják meg, hogy a szóban forgó berendezések milyen problémákat, szenvedést okozhat a vadon élő állatoknak. „Ezért azt javasoljuk, hogy módosítsák a reteszelő mechanizmust, hogy a medvék ne tudjanak benne kárt tenni, illetve megbirkózni vele” –összegezték.

 

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.