Nyitókép: Twitter/Polish Ministry of Defence

 

A lengyel kormány „több százezer” 155 mm-es tüzérségi lövedékre adott le megrendelést, hogy megerősítse az ország hadseregét válaszul az Ukrajna elleni orosz invázióra – közölte a lengyel védelmi miniszter.

 

Mariusz Błaszczak csütörtökön jelentette be az üzletet, amelyet a kormány az állami Lengyel Fegyverkezési Csoport (PGZ) által vezetett konzorciummal kötött.

 

Błaszczak, aki egyben az ország miniszterelnök-helyettese is, kijelentette:

 hirdetes_300x300  

 

„Az ukrajnai háború világosan mutatja, hogy a tüzérség kulcsszerepet játszik.”

 

Błaszczak fontosnak nevezte, hogy „jelentős mennyiségű” tüzérségi lőszert vásároljanak a lengyel hadsereg számára. Az újságírók előtt az mondta: Ukrajnában a csapatok naponta több tízezer lőszert használnak fel, majd hozzátette:

 

„A megrendelés több százezer darabról szól, de akár egymillió, a lengyel fegyveripar által gyártott tüzérségi lövedékről is beszélhetünk”.

 

Błaszczak szavai szerint „évi egymillió tüzérségi lövedék előállítása nagy kihívás, de egyben abszolút szükségszerűség is Lengyelország nemzetbiztonságának garantálása érdekében”. Elmondta, hogy a kormány 155 mm-es tüzérségi lövedékekre vonatkozó új megrendelése „lehetővé teszi a lengyel fegyveripar számára, hogy növelje termelési kapacitását”.

 

A miniszter végül aláhúzta: A lőszermennyiséget a lengyel katonák kiképzésére és a lengyel hadsereg számára fenntartott tartalékként fogják használni. Egyben reményét fejezte ki, hogy Lengyelország képes lesz lőszert exportálni külföldre is.

 

Körkép.sk, Polskie Radio nyomán

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!