Nyitókép: Paul Zinken/dpa via BZ-Berlin.de

 

Súlyos az ikonikus Brandenburgi kapu állapota a német főváros szívében. Mint ismeretes, a radikális „Utolsó Generáció” (Letzte Generation) klímavédő csoport aktivistái két hete narancssárga színű festékkel fújták le a történelmi épület oszlopait. Szakemberek egy csoportja még aznap megpróbálta eltüntetni a festékes támadás nyomait – sikertelenül. A Brandenburgi kapu a mai napig narancs színű. Stefan Evers, Berlin pénzügyekkel foglalkozó szenátora a kárt akkor 35 000 euróra becsülte.

 

Csütörtökön a Berlin Immobilien Management arról tájékoztatta a városvezetést, hogy a helyreállítás sokkal drágább lesz, ugyanis kiderült, hogy a vízalapú festék mélyen behatolt a homokkő rétegbe, sőt: a Brandenburgi kapu olyan károkat szenvedett, hogy teljesen renoválni kell. A helyreállítási munkák hetekig eltarthatnak még és legalább 100 000 euróba kerülnek majd.

 

Christopher Förster, Berlin-Neukölln kerület CDU-s politikusa szerint hallatlan az ilyen támadás. Hozzátette: mindegy, mennyibe fog kerülni Berlin egyik legfontosabb épületének a helyreállítása, a „tettesek a kasszához fognak járulni”.

 hirdetes_810x300  

 

Az Utolsó Generáció egy radikális klímavédő csoport, akik főleg Nyugat-Európában, azon belül is Németországban és Ausztriában tiltakoznak a klímapolitika ellen különféle útlezárási akciókkal. Ezenfelül gyakorta támadnak híres épületekre vagy műkincsekre. A német politika már régóta próbálkozik, hogy bűnszervezetté nyilvánítsák a sajtó által gyakorta „klímaterroristának” nevezett csoportot.

 

Körkép.sk, Berliner Zeitung nyomán

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!