Nyitókép: Anadolu/Getty Images

 

A Hamász egyik magas rangú tisztviselője meghívta Elon Musk amerikai milliárdost, hogy látogassa meg a Gázai övezetet, hogy saját szemével lássa, mekkora pusztítást okozott az izraeli bombázás. Oszama Hamdan azután nyilatkozott, hogy hétfőn Musk körbejárta az október Hamász-támadás helyszíneit, és kinyilvánította elkötelezettségét, hogy mindent megtesz a gyűlölet terjedésének megállításáért.

 

Musk izraeli látogatása azután történt, hogy súlyos kritika után érte, mert az X felületén engedélyezett egy antiszemita összeesküvés-elméletet, amihez vezető cégek hirdetéseit párosították, jórészt a televíziós és internetes szereplők közül. Ez oda vezetett, hogy globális nagyvállalatok kezdtek reklámokat kivonni a felületről.

 

A hirdetők nyomására Musk kissé illetlen szavakkal reagált, melyek lényege az volt, hogy nem tart attól, hogy elszivárog az X bevétele, mert más felületeken nincs értelme reklámhelyet vásárolni. Musk találkozott Netanjahu miniszterelnökkel és Isaac Herzog államelnökkel is. Utóbbi társaságában megnézett több videófelvételt, melyeken az októberi terrortámadás lefolyását és áldozatait rögzítették.

 hirdetes_810x300  

 

Musk szerint a fő különbség a Hamász és Izrael között az, hogy utóbbinak nem célja polgári személyek megölése, míg a terrorszervezet alapvetően emberéletek kioltására szövetkezett. Ugyanakkor látogatása során többször is figyelmeztetett a polgári lakosság szenvedéseire, és jelezte, hogy szívesen részt vesz Gáza újjáépítésében, ha a harcok véget érnek és a Hamász eltűnik a palesztinok életéből. Már korábban is többször jelezte, hogy készen áll a tulajdonában lévő Starlink műholdas szolgáltatás gázai működtetésére, de tudomásul veszi, hogy ebben Izrael felügyelet kíván magának, mert el akarja kerülni, hogy a fontos informatikai eszközt a Hamász is használhassa.

 

A Hamász szerint a saját szemével kell látnia a pusztítást. A Hamász meghívója szerint „Izrael ötven nap alatt 40,000 tonnánál is több robbanóanyagot dobott a védtelen gázaiak otthonaira. Egyben felkérték Joe Biden amerikai elnököt, hogy vizsgálja felül az Egyesült Államok Izraellel való kapcsolatát, és hagyjon fel a fegyverszállításokkal részére.

 

Hamdan felszólította a nemzetközi közösséget is, hogy mielőbb küldjenek speciális polgári védelmi csapatokat, hogy segítsenek a romok alatt maradt holttestek kiemelésében. A palesztin külügyminisztérium szerint még mindig ezrek vannak csapdában, és reménykedésük szerint még életben. A Hamász egészségügyi tisztviselői szerint eddig legalább 16 000 palesztint öltek meg, és több százezret üldöztek el otthonából. A naponta közzétett halálozási adatok nem jelzik, hogy a halottak közül hány személy volt a Hamász fegyverese és hány a civil áldozat. Az izraeli hadsereg 6,000 fölé teszi a terrorszervezet emberi veszteségeit.

 

Euronews

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!