Nyitókép: AFP/BRENDAN SMIALOWSKI

 

Charles Michel, az Európai Tanács elnöke és Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke csütörtökön megemlékezett a néhai Henry Kissingerről. Michel felidézte, hogy többször volt szerencséje találkozni Kissingerrel. „Kedves ember, briliáns elmével, aki több mint egy évszázadon keresztül alakította a 20. század néhány legjelentősebb eseményének sorsát” – fogalmazott Michel az X közösségi hálózaton.

 

Kissinger stratégiája és kiváló diplomáciai képességei a 20. század világpolitikáját alakították” – ezt már Ursula von der Leyen mondta, hozzátéve: befolyása és öröksége fennmarad és kiterjed a 21. századra is.

 

„(Henry) Kissinger neve elválaszthatatlanul összekapcsolódik pragmatikus külpolitikájával, amely az ő idejében kikövezte az utat az enyhüléshez, és lehetővé tette a legfontosabb szovjet-amerikai megállapodásokat, amelyek hozzájárultak a globális biztonság megerősítéséhez.”

 

 hirdetes_810x300  

– mondta Vlagyimir Putyin. Közben megszólalt az ukrán külügy is. Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszter szerint Kissinger maradandó hatást gyakorolt a nemzetközi politikára. „Henry Kissinger évszázada nem volt könnyű, de kihívásokkal teli feladatai megfeleltek félelmetes és kíváncsi elméjének” – írta Kuleba angolul.

 

Kissinger szerdán, 100 éves korában hunyt el az amerikai Connecticut államban lévő otthonában. 1923. május 27-én született a németországi Fürth városában, családjával 1938-ban emigrált az Egyesült Államokba.  Később az amerikai elnök biztonsági tanácsadója volt (1969-1975), 1973 és 1977 között pedig amerikai külügyminiszter.

 

Teraz.sk nyomán

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!