(…) 2016. május 10-én ugyanis rövid tárcaközi egyeztetésre került egy egymondatos törvénymódosítási javaslat, amely lényege, hogy a korábban meghatározott minimális tanulói létszámok ne vonatkozzanak a kizárólag alsó tagozattal működő iskolákra.

 

A mellékletben fel is sorolják az állítólagosan veszélyeztetett iskolákat, melyek közül 23 magyar, 1 ruszin, 36 pedig szlovák tanítási nyelvű. A tárca képviselői ugyanakkor a javaslat indoklásában fontosnak tartották hangsúlyozni, hogy a sürgősségi eljárás oka a nemzetiségekhez tartozó polgárok anyanyelvi oktatáshoz való jogának veszélyeztetettsége, ám az előterjesztés ilyen formában (a hivatalos adatok alapján) végül 655 iskolát érint, amelyből csupán 104 a magyar tanítási nyelvű.

 

Ez viszont a kisebb gond. A nagyobb probléma, hogy a teljes szervezettségű iskolák alsó tagozatát ez a módosítás negatívan diszkriminálja, gyakorlatilag ellehetetleníti, és esetenként megszűnésre ítéli. Ugyancsak gondot jelenthet, hogy a felső tagozaton továbbra is érvényben maradnak a 2015-től hatályos létszámok, ami még több iskolát fenyeget.

 

 hirdetes_300x300  

A problémát az utolsó pillanatban elküldött véleményével a környezetvédelmi minisztérium próbálta enyhíteni, amely azt javasolja, hogy a nemzetiségi iskolákban a felső tagozatra se vonatkozzon a törvény, ám a pozitív megkülönböztetéssel kapcsolatos jogalkotási gyakorlatot és a valós helyzetet ismerve ez sem igazán járható út.

 

Amennyiben tehát a parlamentben nem születik olyan módosító javaslat, amely (és ezt kezdeményeztem jómagam is a tárcaközi egyeztetés során) teljesen eltörölné a minimális osztálylétszámokra vonatkozó rendelkezést, és amennyiben nem bízzuk az önkormányzatokra az iskoláik további sorsát, a nagy kapkodásban megint nem a kívánt célt érik el. (…)

 

MKP.SK – A. Szabó László: Folytatódik a félmegoldások kora

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!