Napjainkban a házasságok hatvan százaléka válással végződik, a férfiak egyre inkább félnek az elköteleződéstől, már nem divat az udvariasság és a felelősség vállalása. Lapunknak erről Bedő Imre, a Férfiak Klubjának alapítója beszélt, aki 40 évesen úgy gondolta, ideje együtt változtatni az elkeserítő helyzeten.
A sikeres vállalkozó most apa-fia programokat szervez, férfimotivációs mozgalmat vezet, és határozottan állítja, hogy nem a nagyapáink korát kell visszasírni, hanem mai megoldásokat kell találni az aktuális problémákra.

Negyvenéves korában megalapította a Férfiak Klubját, amelyet sokan provokatívnak, mások irányadó és hasznos kezdeményezésnek tartanak. Miért döntött úgy, hogy belevág, mi motiválta?

 
Fontosnak tartottam, hogy az emberek motivációi kicsit letisztuljanak, világos legyen a férfiak fejében az, hogy milyen célok miatt vagyunk férfiként (is) a világon. Már régóta foglalkoztatott, hogy az erkölcsi alapjaink egyre inkább megrendülnek, és mi magunk, beleértve saját magamat is, kezdünk elpuhulni, nem törődni.

 

Nem fontos az udvariasság, a tartás, egyre kevésbé érték az igazmondás, mindenhonnan azt halljuk vissza, hogy ügyesek azok az emberek, akik nem a rendes úton járnak, hanem különböző rafináltságoknak köszönhetően szerzik meg, amit szeretnének. (…) Érdekelt, hogy lehet-e javítani a világon, nem csupán egy Facebook-oldalt indítani vagy könyvet írni.

 

A Facebook-oldal pedig nagyon sikeres, már 125 ezren követik a klubot, igen aktívak a tagok.

  hirdetes_300x300   

 

A klub tulajdonképpen egy motivációs mozgalom, a sikerében a Facebooknak is szerepe van. A férfiaktól manapság szinte mindenhol azt várják el, hogy változzanak meg, ez pedig komolyan elbizonytalanítja őket, hiszen egyrészt nem biztos, hogy képesek rá, de az sem, hogy egyáltalán akarják. (…) Én még emlékszem arra, hogy régen milyen értékeket közvetítettek a nagyapáink, apáink, akik még nem szakadtak el ettől annyira, mint ahogy ez a nyugati társadalmakban jellemző.

 

Ott a jólét miatt kicsit elkényelmesedtek az emberek, már kevésbé töprengnek azon, hogy mi végre is vannak a világon, mi az életcéljuk. Mi itt Kelet-Európában, ahol sokkal zordabb gazdasági és társadalmi körülmények között kell a jövő generáció érdekében építkeznünk, ezt nem engedhetjük meg magunknak.(…)

 

A válság kezelésében segítheti a házaspárokat pszichológus, terápia, tanácsadó. Miben támogathatja ezt az ügyet a Férfiak Klubja?
Azt remélem, hogy mi a megelőzésben segítünk. Tavaly az előadásokon többen is elmesélték a történetüket, és számtalan közös vonás akadt. Összefoglalva elmondható, hogy sokan csak a válás után kezdtek el azon töprengeni, hogy férfiként mi végre vannak a világon, mit tudnak adni egy nőnek. (…)

 

Úgy véli, hogy míg a nők egy része már igen fiatalon tisztában van vele, hogy családot, gyermeket is szeretne, addig egy férfiban nem munkálnak ilyen gondolatok? Bennük nincs ennyire egyértelmű cél, irány?

 
Kellene, hogy legyen, de nincs, mivel a férfivá válás nehezebb út. Nővé válni azért könnyebb, mert bár az életük egy szakaszáig a férfiakhoz hasonlóan iskolákat végeznek, nyelvet tanulnak, karriert építenek, tapasztalatokat szereznek, még sziklát is másznak, mégis, amikor gyermeket szeretnének, maga a döntés nővé teszi őket.

 

A gyermek kihordásával és a szüléssel pedig egy olyan természetes folyamaton esnek át, aminek hatására az egész életüket a gyermeküknek rendelik alá. Úgy dolgoznak, szórakoznak, hogy alárendelődnek annak a célnak, hogy felelősek egy gyermekért, akit legjobb tudásuk szerint akarnak nevelni.

 

A férfivá válás útja nehezebb, mert őket nem segíti semmilyen természetes folyamat abban, hogy alárendelődjenek ennek a feladatnak. (…)

 

mno.hu, Bedő Imre: Már nem divat férfinak lenni?

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!