Az ok, amely miatt az ülés eredetileg össze lett hiva, ugyan már rég nem érdekel senkit, mégis egy nagyon fontos taktikai játéknak lehetünk ma szemtanúi, mely sok mindent előrevetithet. Köszönhetően Miroslav Jureňa, földművelésügyi miniszter leváltásának.

Bejegyzésemben kisérletet teszek a jövőbe látásra, és nem egész 2 órával az ülés kezdete előtt megpróbálom felvázolni a mai nap várható lefolyását, némi magyarázattal is megtoldva azt. Kissé kockázatos dolog egy hosszú távon gondolkozó bloggertől, dehát dupla vagy semmi 🙂 Szeretem a kihivásokat!

Kezdjük az elején, szinte majdnem biztosra vehető, hogy Pavol Paška a mai ülést követően is a helyén marad, a szavazás mikéntje viszont annál érdekesebbnek igérkezik. Véleményem szerint a SMER nagy része (akár az egész klub) a titkos szavazáson érvénytelen szavazatot ad majd le. Biztosra akarnak ugyanis menni, és ez egy jó módja annak, hogy megtudják, mennyire egységes a HZDS frakció, ill. hány képviselője a HZDS-nek tartja magát ahhoz a valószinűsithető titkos megállapodáshoz, mellyel Robert Fico kormányfő már jó előre biztositotta magának a parlamenti többséghez szükséges legalább 76 szavazatot. Még Jureňa leváltása előtt.

A parlamenti matematikából igy sok minden kikövetkeztethető, még titkos szavazásnál is: az ellenzék úgyis egy emberként Paška leváltására szavaz majd, az SNS úgyis egy emberként ellene, ha a SMER érvénytelent produkál, avagy nem szavaz, igy könnyen kiderülhetnek a HZDS-en belüli állapotok. Ezt viszont Vladimir Mečiar is nagyon jól tudja, igy nem lennék meglepve, ha a HZDS képviselői (önmagukat végképp megaláztatva ily módon) végülis egyöntetűen megtámogatnák Paškát, 1-2 kóbor báránykát leszámitva (pl. maga Vladimir Mečiar).

A magyarázat: a mostani koaliciós állapotok leginkább a pénzgyűjtés időszakaként jellemezhetők, melyből értelemszerűen másfél év után Mečiaréknak egy újabb választáshoz még nincs elegendő. A HZDS, ismerve pártelnökük bossszúállását, csak a megfelelő alkalomra vár, hogy kellő pénzzel a háta mögött, a SMER-t preferenciáiban jól meggyengitve, revansot vegyen koaliciós partnerén egy esetleges előrehozott választásokkal. Ez a banda a múlt héten történtek után többé már nem fog tudni rendesen együttműködni, mivel kódolva van(ak) a konfliktus(ok). Ahogy a Nagy Vlado is emlitette hétvégén, már saját maga sem hiszi azt, hogy ez az egyetlen lehetséges koalició, arról meg végképp nincs meggyőződve, hogy négy évig kibirja. Hozzátenném, hogy nem is fogja, főleg egy olyan ellenzéki politikát folytató párttal a soraiban, mint a HZDS. Jureňa vasárnapi TV-s road show-ja már előre vetitette azt, mi minden várható. Aki nézte, láthatta, hogy támadott szinte minden Smeres minisztert (Kašický, Tomanová, Kaliňák) aki élt és mozgott. És ez az ember lesz hamarosan a parlament alelnöke.

Kezdődhet hát a puhatolózó tárgyalások, és preferencia növelés időszaka minden pártelnök számára, aki a politikában él és mozog. A következő választások után ugyanis már végérvényesen eltűnnek az eddigi barikádok, és bármilyen hatalmi kombináció előfordulhat.

 hirdetes_810x300  

Hogy ez mennyire felel meg a jelenlegi ellenzéknek, arról kicsit később értekezem.

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!