A fundamentalisták a saját kispadról erősítenek - Körkép.sk
Károly, Karola
  • HUF: 390.44
  • USD: 1.09
  • -1 °C
  • 4 °C
politika

A fundamentalisták a saját kispadról erősítenek

3, azaz három új személlyel bővült a Szlovákiai Konzervatív Demokraták (KDS) párttagsága, jött ma délben a gyorshír (kár hogy egy magyar nyelvű portál sem vette át). Pompás, mondhatnánk, a pártnak így  már két asztalt is össze kell majd tolnia  a várban, ha közös ebédre készülnek. Eddig egy is bőven megfelelt.  De még mielőtt  közelebbről is megnéznénk, ki is ez a három személy valójában, a szlovák politikát napi szinten nem követők kedvéért egy kis visszatekintés.

Vladimír Palko a második Dzurinda kormány egykori kereszténydemokrata belügyminisztere a maffiaellenes harc és a kelet-szlovákiai roma éhséglázadás letörésével vált igazán ismertté. A javára írható, hogy néhány tárcán belüli közbeszerzési ügyét leszámítva az akkori kormány egyik legsikeresebb minisztereként tarthattuk őt számon. Amikor a Kereszténydemokrata Mozgalom (KDH) egy mondva csinált ürüggyel 2005-ben kilépett a koalícióból, előrehozott választásokra került sor Szlovákiában, melynek eredménye ismert. Azóta is virágzik a populizmus és zabáljuk fel a jövőnket. Vladimír Palko ezt követően sikertelenül próbálta megszerezni a KDH pártelnöki székét, majd három társával együtt kilépett a párt parlamenti frakciójából is és Szlovákiai Konzervatív Demokraták (KDS) néven új pártot alapított. Azóta anyapártjával a ki a nagyobb fundamentalista című játékot játsszák. Az MKP tisztujitását küvetően pl. hosszútávú együttműködési karantént helyezett kilátásba az MKP felé, de a másik oldalon, Lipšic és Pavol Hrušovský egykori házelnöknek sem kell a szomszédba mennie némi magyarellenességért.

Ennyit némi felvezetőként a közelmúltból, most pedig kanyarodjunk vissza a mai nap hírére. Mindhárom erősítés, név szerint Marcela Pčolinská, Mária Majdová és Alojz Rakús  közös ismérve, hogy volt  parlamenti képviselők, akik a 2006-os választásokon  nem kerültek befutó helyre a KDH listáján. Csoda-e, ha megorroltak egykori pártelnökükre, és most a szakadároknál próbálkoznak újra a vályúhoz kerülni? Persze az átigazolásuknak ennél jóval kézzelfoghatóbb, pénzben mért okai is vannak: Mária Pčolinská fia, Vladimír Pčolinský nem más, mint a szakadárok elnökének, a KDS vezér Vladimír Palkonak a parlamenti képviselői asszisztense, Mária Majdová pedig ugyanezt a poziciót tölti be egy másik KDS-es parlamenti képviselőnél, Rudolf Bauer-nál.

Mindíg megható szembesülni azzal, hogy a sok jól hangzó, píáros üzenet mögött mennyi képmutatás fér el a még magukat oly hiteles, elvhűnek tartó, konzervatív-keresztény értékrend szerint élő politikusok esetében is. 

 

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!

Kommentek

Kommentek

jürgen
2008. Sze. 29. 20:50

Ööö, izé, nem értem: miért képmutatás, ha valamelyik parlamenti képviselő asszisztense belép a "főnöke" pártjába? Ha jól tudom, más képviselők asszisztensei is párttagok. Vagy rosszul tudom?

nyomkereső
2008. Sze. 29. 22:14

A képmutatás az, hogy agyon van hallgatva az efféle, haszontalannak semmiképp sem nevezhető információ, ami csak invesztigativ elemekkel kerül felszínre. Továbbá képmutatás értékpolitizálásnak bemutatni mindazt, ami mögött igazából anyagi érdekeltségek lapulnak.

jürgen
2008. Sze. 29. 22:53

Hmmm, nem akarok senkinek a védőügyvédje lenni, csak látni szeretném azokat az összefüggéseket amiket (csak?) te látsz, én meg nem... Vagyis, hogy miért agyonhallgatás a párt részéről az, ha a médiák nem írják meg (a korkep.sk-n kívül!:), hogy ezek az emberkék kiknek az asszisztensei. Vagy sajtótájékoztatót kéne tartaniuk minden egyes új tag belépésénél, ahol részletesen közlik az életrajzát? (Ha jól tudom a belépéshez valamilyen pártba mindössze egy belépőnyilatkozat kell... vagyis nem valami nagy procedúra) És azt se igazán értem, ez miért anyagi érdekeltség. Mármint belépni egy pártba. (Ha valaki csatol egy kimutatást, melyik párt mennyit "ér", azt megköszönném, csak hogy tudjam, rosszabb időkben hol kopogtassak... először...) :)

nyomkereső
2008. Sze. 30. 15:34

Nincs ebben semmi rossz, pusztán csak kiegészitettem pár aprósággal a sajtóhirt, melyet kiadtak. Magyarán hogy hivatalosan is átléptek abba a pártba, melyhez egy jó ideje már anyagilag is kötődnek, és otthagyták azt a pártot, amelyik nem rakta őket befutó helyre a legutolsó választási listán.

A kommenteket lezártuk.

Szóljon hozzá!

Király Zsolt

Király Zsolt, 45 éves közgazdász, a Körkép.sk alapító főszerkesztője. A 2015-ös Újságírói Díj nyertese oknyomozó kategóriában. Korábban a .týždeň-ben, a Heti Válaszban, valamint több országos szlovák és magyar nyelvű médiában is publikált.

Kövessen minket