3, azaz három új személlyel bővült a Szlovákiai Konzervatív Demokraták (KDS) párttagsága, jött ma délben a gyorshír (kár hogy egy magyar nyelvű portál sem vette át). Pompás, mondhatnánk, a pártnak így  már két asztalt is össze kell majd tolnia  a várban, ha közös ebédre készülnek. Eddig egy is bőven megfelelt.  De még mielőtt  közelebbről is megnéznénk, ki is ez a három személy valójában, a szlovák politikát napi szinten nem követők kedvéért egy kis visszatekintés.

Vladimír Palko a második Dzurinda kormány egykori kereszténydemokrata belügyminisztere a maffiaellenes harc és a kelet-szlovákiai roma éhséglázadás letörésével vált igazán ismertté. A javára írható, hogy néhány tárcán belüli közbeszerzési ügyét leszámítva az akkori kormány egyik legsikeresebb minisztereként tarthattuk őt számon. Amikor a Kereszténydemokrata Mozgalom (KDH) egy mondva csinált ürüggyel 2005-ben kilépett a koalícióból, előrehozott választásokra került sor Szlovákiában, melynek eredménye ismert. Azóta is virágzik a populizmus és zabáljuk fel a jövőnket. Vladimír Palko ezt követően sikertelenül próbálta megszerezni a KDH pártelnöki székét, majd három társával együtt kilépett a párt parlamenti frakciójából is és Szlovákiai Konzervatív Demokraták (KDS) néven új pártot alapított. Azóta anyapártjával a ki a nagyobb fundamentalista című játékot játsszák. Az MKP tisztujitását küvetően pl. hosszútávú együttműködési karantént helyezett kilátásba az MKP felé, de a másik oldalon, Lipšic és Pavol Hrušovský egykori házelnöknek sem kell a szomszédba mennie némi magyarellenességért.

Ennyit némi felvezetőként a közelmúltból, most pedig kanyarodjunk vissza a mai nap hírére. Mindhárom erősítés, név szerint Marcela Pčolinská, Mária Majdová és Alojz Rakús  közös ismérve, hogy volt  parlamenti képviselők, akik a 2006-os választásokon  nem kerültek befutó helyre a KDH listáján. Csoda-e, ha megorroltak egykori pártelnökükre, és most a szakadároknál próbálkoznak újra a vályúhoz kerülni? Persze az átigazolásuknak ennél jóval kézzelfoghatóbb, pénzben mért okai is vannak: Mária Pčolinská fia, Vladimír Pčolinský nem más, mint a szakadárok elnökének, a KDS vezér Vladimír Palkonak a parlamenti képviselői asszisztense, Mária Majdová pedig ugyanezt a poziciót tölti be egy másik KDS-es parlamenti képviselőnél, Rudolf Bauer-nál.

Mindíg megható szembesülni azzal, hogy a sok jól hangzó, píáros üzenet mögött mennyi képmutatás fér el a még magukat oly hiteles, elvhűnek tartó, konzervatív-keresztény értékrend szerint élő politikusok esetében is. 

 

 hirdetes_400x285  
Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!