2009 júniusában európai parlamenti választásokat tartanak. Bár a pártok nagyrésze már  bemutatta választási listáját, az MKP-ban  egyelőre csak a lehetséges jelöltek  felkutatása folyik. A végső listát  várhatóan a december 13-i Országos Tanács hagyja majd jóvá. Nézzük meg addig is,  kik lehetnek a  befutók. Milyen nevekre számíthatunk a karikázás során? Virtuális Körkép választási lista korántsem teljes és végleges névsorral.

 

Az aktuális képviselet

Egyértelműen vagy a sorok között, de  már mindkét  EP képviselőnk  jelezte, hogy elég erőt éreznek magukban a folytatáshoz.

1. Duka Zólyomi Árpád – az idősebb korosztály nagy kedvence, akit hívei  a legutóbbi két alkalommal esélytelen helyről is parlamenti székhez juttattak. Mégpedig karikázással. Ezt a bravúrt Szlovákiában azóta sem tudta utánna csinálni senki. Bár a központi vezetés képviselőjelöltekkel szembeni elvárásai között szerepel egy kitétel, mely kizárja az ŠtB (Štátna bezpečnosť-államrendőrség) ügynöklistáján szereplőket, Duka Zólyomi Árpád  tagadja az ellene felhozott vádakat. Meglátjuk miként tud (ha akar egyáltalán) megbirkózni e nehézséggel,  és vajon sikerül-e híveinek harmadszor is befutó helyre karikázni őt.

 hirdetes_810x300  

2. Bauer Edit –  A szociális tárca egykori államtitkáraként, majd a szlovák parlament munka- szociális és lakásügyi bizottságának ill. az MKP egyik szakmai alelnökeként került 2004-ben Brüsszelbe. Mondhatni, hogy az egyik legaktívabb szlovák EP képviselő, aki itthon is folyamatosan hallat magáról. Három EP bizottság és négy küldöttség tagja ill. póttagja. Emellett  számtalan Frakcióközi Csoportban is tevékenykedik. Az elmúlt időszakban komoly ismertségre és szaktekintélyre tett szert  itthon és külföldön egyaránt. Az MKP szempontjából szerinte az új és régi EP képviselő kombinációja lenne a legmegfelelőbb, a friss vér és a meglévő tapasztalat optimális ötvözeteként.

MKP frakció

Néhány név az MKP parlamenti klubjából:

 3. Berényi József – A második Dzurinda kormány külügyi államtitkára, a fiatal, vitaképes, perspektivikus magyar politikus egyik jeles képviselője. A napi szintű hazai politikai csatározásoknál szemmel láthatóan közelebb áll hozzá  a nyugodtabb diplomácia valamint a külügyek. Nagy kérdés, hogy a maihoz hasonló ínséges ellenzéki időkben, amikor minden egyes bevethető politikusra sokkal inkább itthon, mintsem a brüsszeli és strasbourgi képviseletben van szükség, vajon az MKP, vagy a saját érdekeit helyezi-e előbbre. Egy nemrég vele készült online fórumban ugyan Berényi József is az előbbi mellett teszi le a garast, meghagyja azonban a kiskaput is: „ha az MKP testületei úgy döntenek, hogy mennem kell, akkor elfogadom a döntést”. Csak remélni tudjuk, hogy illetékes testületként az MKP Országos Tanácsa (MKP OT) helyesen dönt majd a kérdésben.

4. Csáky Pál ? –  nagy kérdőjellel a neve mellett. Nem tudni ugyanis, hogy valóban komolyan gondolja-e a jelölést, vagy csak a média, és néhány, hatalomból kimaradt elégedetlenkedő óhajáról van-e szó.  Kétség nem férhet hozzá, hogy Csáky Pál nyolc évnyi kormányalelnökség után,  többek között az európai ügyeket is felügyelve, rengeteg tapasztalatra és komoly kapcsolatrendszerre tett szert. Több mint ideális EP képviselő lehetne.  Véleményünk szerint azonban ugyanúgy, ahogy anno 2004-ben, amikor Bugár Béla az MKP előző elnökeként pártérdekre hivatkozva nem javasolta jelöltetését, ezúttal ha lehet, talán még inkább itthon kéne maradnia. Megvalósult pártelnöki ambiciói egyben ugyanis kötöttségekkel is járnak. Egy párt hivatalban levő első embere egyszerűen nem „disszidálhat”. Rá is  ugyanaz érvényes mint Berényi Józsefre. Bízunk a hozzájuk közeli MKP OT „helyes” döntésében, valamint Csáky Pál felelős hozzáállásában.

Na de ki lehetne akkor az annyiszor hangoztatott friss vér Brüsszelben?

 5. Farkas Iván – A párt parlamenti képviselője, az MKP OT megbízott elnöke az igazi karrierpolitikus megtestesítője. Minden bizonnyal az EU lobbigépezetében is gyorsan feltalálná magát. Hogy lehetséges alternatívaként maga is foglalkozik a gondolattal,  bizonyítja eddigi munkássága. Mindíg több vasat tartva a tűzben ugyanis általában felkészül minden eshetőségre. Ha csak tehette, már eddig is bele-belekóstolt a brüsszeli levegőbe. Berényi Józseffel közösen pl. a kollektív bűnösség eltörlésének a lehetőségeiről  készít elő jelentést (dokumentum száma doc 11409). Vagy ha módja van rá, a NATO Parlamenti Közgyűlésének tagjaként tevékenykedik. Valószínűleg az EP lista dobogós helyét sem utasítaná vissza, hisz karrierpolitikusként ki tudja, miként alakulnak számára a dolgok 2010-ben a honi választások előtt.

A régiók jelöltjei

Bár komoly szerepet általában sosem kapnak,  a régiók jelöltjei a pártra leadott szavazatok szempontjából mégis nagyon fontosak . Mivel sok helyen még csak most kezdődödött a puhatolózás,  nehéz pillanatnyilag   pontos képet alkotni a lehetséges nevekről. Várható azonban, hogy jó hazafiként,  a régiók jogaival élve,  nem mellékesen pedig  a rostán fennakadó személyek hiúságát is legyezve, néhány névvel nyugat, közép és kelet is előáll. Feltéve, ha az érintettek vállalják az eleve reménytelen jelölést és küzdelmet.

Az egyik ilyen jelölt pozsony színeiben a volt svéd nagykövet, Mészáros Alajos lehet.

6. Mészáros Alajos – 2006 májusa és 2007 júliusa között Szlovákia svédországi nagykövete, jelenleg a Szlovák Műszaki Egyetem professzora. A Pozsony – ligetfalui MKP és  pozsonyi járási elnökség tagja. Az idősebb korosztályhoz tartozik. Hátránya, hogy nincs sok tapasztalata a nagypolitikában. Nem csak az EP-ben, még itthon sem.

 

 

 

 

 

 

 

 

Az utánpótlás

Az MKP ifjúsági partnerszervezete, a Via Nova Ifjúsági Csoport (ICS) tagjai között valószínűleg akad majd jónéhány, akik nem hagyják ki az alkalmat, hogy megmutassák magukat. Hátha összejön nekik legalább egy-egy lukratív euroasszisztensi pozíció.

Említsünk meg közülük kettőt.

7. Bara Zoltán – az MKP külügyi titkára és az Ifjúsági Csoport külügyi alelnöke bizonyára szivesen lemásolná elődje, Klenovics Gábor életútját, aki külügyi titkárként az ICS egyik jelöltjeként euroasszisztensi pozícióig vitte. Bár Bara támogatottsága a fiatalok között eléggé kérdéses (a legutóbbi tisztújításon az ICS ügyvezető alelnöki posztjáért egyértelmű vereséget szenvedett), jó lóra téve  akár az euroasszisztensi pozíció is összejöhet neki.

8. Nagy Péter – A helyenként láthatatlan ICS kissé sótlan, ámde igazi túlélőbajnok, örökös elnöke, aki  egyben az 5-ös szám alatti Farkas Iván – egykori ifjúságpolitikáért felelős MKP országos elnökségi tag – asszisztense. (Véletlen?). A többségi álláspontok meglovagolásának bajnokaként nem lennénk meglepve, ha legendás konfliktuskerülő természetének köszönhetően nevével az EP választási listán is találkoznánk. Ha más nem, kipróbált személyi titkárként, némi szerencsével az 5-ös jelölt szárnysegédjeként landolhat a brüsszeli, strasbourgi irodában.

A kinti utánpótlás

Az ICS jelöltjeinek a listaállitásnál, ill. a választásokat követő titkári pozíciók elosztásánál várhatóan a  kint dolgozó, bizonyos tapasztalatokkal és helyismerettel már  rendelkező euroasszisztensekkel kell majd megküzdeni. Többük ugyanis már a 2004-es EP listán is szerepelt (Lancz Attila és Klenovics Gábor). Nem várható tehát, hogy megszerzett pozícióikat egykönnyen feladják.

A civilek

 

Választások idején állandó téma, hogy a párttagok mellett vajon  a párton kívüli civilek is helyet kapjanak-e a választási listán. E poszt írója szerint ez lenne a természetes. Hisz  több a hozadéka, mint az esetleges félelem, hogy valakit kigolyóznak. Egyrészt jól kommunikálható  az efféle nyitás kifelé, javítja a párt hitelét a választói előtt, mársrészt mobilizáló hatású, ami  mindenképp pluszszavazatokat hozhat az MKP-nak. Elég, ha csak a legutóbbi 2006-os országos parlamenti választások eredményére pillantunk. A 15 ICS-s fiatal (párttagság akkor sem volt feltétel a számukra) mintegy 1,7 képviselői mandátumnak megfelelő preferenciaszavazatot hozott a pártnak. Ami nem biztos, hogy egyébként  meglett volna. Nem beszélve a leadott voksok után járó komoly állami pénzügyi támogatásról. Jó volna, ha az akkori nagyvonalúság most is megmutatkozna. Kellő hozzáértéssel rendelkező, talpraesett civilből ugyanis szerencsére elég jól állunk (elég ha csak a volt genfi nagykövet, a  Fórum Kisebbségkutató Intézet nemzetközi kapcsolatokért felelős igazgatójára, Petőcz Kálmánra, vagy a fehérorosz, ukrán szakértő Jarábik Balázsra gondolunk).

A sor természetesen tovább folytatható. A járási jelölések lezárultáig  bizonyára még jónéhány név felmerül. Az OT közeledtével pedig várhatóan a szokásos taktikázás is beindul, a kérdőjelek remélhetőleg tisztázódnak.

De vajon mennyire sikerült teljes képet kapnunk?  Tuti befutóként kimaradt volna valaki a listáról? Ha igen, kíváncsian várjuk a további neveket. Tegyük teljessé az MKP virtuális EP-i választási listáját.

Megosztás:
Címkék: EP választások MKP

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!